Kinderen in Het Nationale Theater zijn duidelijk: ‘Minder praten, meer doen!’

16 NOV 2023 17:40 | Het Nationale Theater

Kinderen in Het Nationale Theater zijn duidelijk: ‘Minder praten, meer doen!’ 

Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Op 20 november is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In aanloop naar deze dag heeft Het Nationale Theater samen met vijf deelnemende klassen van Haagse basisscholen en met studenten MBO Acteur van het Nova College een theatraal manifest gemaakt over de kinderrechten. In totaal deden 150 kinderen mee en 20 jongeren. In aanwezigheid van wethouder Hilbert Bredemeijer en Jeugdombudsman Yvette Nass gaven zij hun pleidooi voor hun plek in de toekomst. Want wie zorgt er voor ons ‘later’ als volwassenen het niet doen?

Leerling basisschool De Zonnebloem: “Denken jullie dat ik nog niet af ben? Dat ik nog mens moet worden? Dat ik pas als ik 18 ben, af ben? Ik ben geen humanbecoming. Ik ben een humanbeing.”

De stembussen worden klaargezet, volwassenen bereiden zich voor om hun stem uit te brengen op 22 november. Hierom is het ook passend om de rechten van het kind te vieren en stil te staan bij de kinderen die nog niet krijgen waar ze recht op hebben. Daarnaast is het geen vanzelfsprekendheid dat kinderen op school of thuis leren wat hun rechten zijn. Het Nationale Theater ziet dit daarom ook als kans om het onderwerp aan te kaarten bij de kinderen zelf. Kinderen kunnen pas voor hun rechten opkomen als ze, ze kennen. Het theater hoopt zo een toegankelijke manier te bieden om hun rechten te leren kennen en daar een mooie theatrale presentatie omheen te maken. Leren door te maken, met elkaar.  

Yvette Nass, Jeugdombudsman: “Het is confronterend om te zien, dat wij als volwassenen iets te doen hebben. De kinderen vertellen ons ‘minder praten, meer doen’ en dat vind ik een hele mooie concrete boodschap. Alle volwassenen moeten aan de bak. Niet alleen de wethouder, niet alleen de jeugdombudsman, maar alle volwassenen moeten minder praten en meer doen.”

Hilbert Bredemeijer, Wethouder Onderwijs, Jeugd, Sport en Dienstverlening: “Het is harstikke spannend voor de kinderen om op zo’n toneel te staan. Zeker met zo’n belangrijke boodschap. Het is heel goed dat de kinderen bewust bezig zijn met de vraag waar ze als kind recht op hebben. Kinderrechten klinken namelijk als een vanzelfsprekendheid, maar dat zijn het helaas niet. Ik heb als kind nooit bewust geleerd wat mijn rechten waren. Het is heel goed dat dit nu wel gebeurt. Dit zijn de volwassenen van de toekomst en het kan op veel gebieden beter dan dat wij als volwassenen nu doen met elkaar.”

Het theatrale manifest met de vijf deelnemende groepen 7 van Haagse basisscholen is gepresenteerd op 15 november in Theater aan het Spui in samenwerking met Gemeente Den Haag en experts, Kidsright, Defence for children en het Kinderrechten collectief. Het is het derde jaar op rij dat Het Nationale Theater zich inzet voor de bewustwording van de rechten van het kind bij de doelgroep zelf. 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur