Praten over financiële zorgen voor ruim een kwart van de Nederlanders

27 SEP 2018 07:00 | SNS Bank

Utrecht, 27 september 2018 - Ondanks de positieve economische vooruitzichten die het kabinet vorige week presenteerde, ervaren veel Nederlanders nog geldzorgen. Hierover praten wordt echter nog niet zo gewoon gevonden. Meer dan een kwart vindt financiële zorgen in zijn of haar omgeving een taboe-onderwerp. Maar liefst 16 procent wacht met het delen van problemen tot het echt niet anders kan. 6 procent vraagt zelfs nooit om hulp. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van SNS.

Uit het onderzoek van SNS blijkt dat 30 procent van de Nederlanders überhaupt niet graag over zijn of haar financiën praat, maar als het financiële zorgen betreft, wordt dit nog lastiger. Bijna 40 procent schaamt zich om hierover te praten. Ruim een derde is bang dat mensen anders naar hen zullen kijken wanneer ze hun financiële zorgen delen. Bovendien negeert bijna een derde zijn of haar financiële zorgen liever dan erover te praten.

En geldzorgen hebben een grote impact op onze gezondheid, blijkt uit het onderzoek. 58 procent van de mensen die financiële zorgen heeft ligt daarvan wakker. 30 procent is door deze zorgen minder geconcentreerd op het werk.

Wat niet besproken wordt, kan ook niet opgelost worden

De maandelijkse Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank, waar SNS onderdeel van is, toonde dit jaar aan dat ongeveer een derde van de Nederlanders zich zorgen maakt. Deze barometer is een wetenschappelijk gefundeerde methode om de mate waarin Nederlanders financiële zorgen hebben in kaart te brengen. Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: “Een grote groep blijkt zich zorgen te maken en dit vormde aanleiding om dit verder te onderzoeken. We maken het onderwerp graag bespreekbaar, want we kunnen zorgen alleen bij elkaar wegnemen door erover te praten.”

Hulp vragen als laatste redmiddel  

Hoewel bijna alle Nederlanders financiële zorgen wel met zijn of haar partner delen en de meesten ook wel met hun naaste familie, wil slechts de helft van de mensen met zorgen deze ook delen met financiële experts of dienstverleners, zoals de bank.

55 procent van de Nederlanders probeert dan ook eerst zelf de problemen op te lossen. Juist door vroeg met elkaar in gesprek te gaan kunnen zorgen worden voorkomen. Timmerman: “Nederlanders denken ten onrechte vaak dat de bank alleen behulpzaam is als je er goed voor staat. Wij willen juist ook meedenken als iemand financiële zorgen heeft. Dan kunnen we problemen voorkomen of helpen deze op te lossen.”

In het onderzoek vroeg SNS ook hoe je (weer) grip krijgt op je financiën in tijden van zorgen. Hieruit kwamen 10 tips voor minder geldzorgen, zoals het zorgen voor inzicht en overzicht, het opbouwen van een buffer en besparen op je vaste lasten.

Over het onderzoek Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van SNS in september 2018 onder 1.012 Nederlanders vanaf 18 jaar. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft leeftijd, geslacht, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding. Over de Barometer Financiële Onbezorgdheid De Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank is een wetenschappelijk gefundeerde meetmethode om de mate waarin Nederlanders financiële zorgen hebben in kaart te brengen. De Volksbank ontwikkelde dit samen met de Behavior Change Group (Radboud Universiteit Nijmegen) met advies van het Nibud. De barometer wordt sinds maart 2018 maandelijks gehouden onder zo’n 1.400 respondenten. Over SNS SNS is een Nederlandse bank voor consumenten en zzp’ers. De bank denkt slim mee met haar klanten en helpt de gewone Nederlander om financieel weerbaarder te worden. SNS zorgt dat bankieren je echt iets oplevert. Niet alleen met voordeel en gewoon goede betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen en hypotheken. Maar ook door een seintje te geven als het beter kan. In heldere taal, zodat geldzaken begrijpelijk zijn en je goede keuzes kunt maken. En door kennis te delen voor meer financieel inzicht voor de gewone Nederlander. SNS is er al 200 jaar voor haar klanten. Met zo’n 200 winkels door heel Nederland en 1600 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Utrecht. SNS maakt met ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank onderdeel uit van de Volksbank. Samen maken zij de missie bankieren met de menselijke maat van de Volksbank waar. Voor meer informatie: www.snsbank.nl Over de Volksbank De Volksbank is de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Door te bankieren met de menselijke maat dragen wij samen bij aan een financieel gezond leven voor iedereen in Nederland. ASN Bank stimuleert duurzame vooruitgang, BLG Wonen zorgt dat goed wonen voor iedereen mogelijk is, RegioBank zet zich in voor leefbaarheid in de buurt en SNS vergroot de financiële weerbaarheid van mensen in Nederland. De Volksbank is gevestigd in Utrecht en is de drijvende kracht op de achtergrond en ontwikkelt vanuit menselijke behoeftes bancaire producten, processen en systemen. Voor meer informatie: www.devolksbank.nl Neem voor meer informatie contact op met Sijmen Veenstra Woordvoerder de Volksbank sijmen.veenstra@sns.nl +31 6 30 90 61 19

Dit is een origineel bericht van SNS Bank

Meer binnen deze rubriek