Dit zijn de winnaars van het Dit is mbo Ambassadeursgala 2023

16 MEI 2023 10:08 | MBO Raad

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf reikte maandagavond 15 mei vijf prestigieuze mbo-prijzen uit bij het Dit is mbo Ambassadeursgala 2023 in theater Orpheus in Apeldoorn. Tijdens dit hybride evenement werd zowel in het sfeervolle theater als online het mbo in de volle breedte gevierd. Van studenten, tot docenten, tot leerbedrijven: tv-presentator Jan Versteegh zette het voltallige mbo in de spotlight tijdens deze spectaculaire galashow in een volgepakte schouwburg. “Ik ben trots op het mbo. Iedere keer dat ik met mbo-studenten praat ben ik onder de indruk van al het talent en vakmanschap. Terecht dat we vanavond op het Ambassadeursgala enkele studenten, docenten en leerbedrijven in het zonnetje zetten. Ik vind dat we dat veel vaker mogen doen, want het mbo is cruciaal voor Nederland,” aldus minister Dijkgraaf.

Enkele honderden familieleden en vrienden in de zaal keken samen met meer dan duizend belangstellenden via een livestream mee naar de uitreiking van de volgende prijzen:

Landelijk Ambassadeur mbo 2023: Quillian Blom

Quillian Blom is de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo 2023. Blom ontving de prijs uit handen van minister Dijkgraaf. De student mediavormgeving van Cibap zal het komende jaar het gezicht zijn van het mbo. Na de overwinning vertelde Blom als ambassadeur echt een stempel te willen drukken op het mbo: “Ik ben enorm trots dat ik het komend jaar het mbo mag vertegenwoordigen. Ik zie het als mijn taak om mbo’ers uit te dagen om trots te zijn op hun vak en de plek waar ze dat vak hebben geleerd.”

Welk leerbedrijf heeft het leren op de werkvloer zo goed voor elkaar dat het de titel Beste leerbedrijf dik verdient? Voor welke praktijkopleider is werkelijk niets te gek als het om mbo-studenten gaat? De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kreeg dit jaar circa 700 voordrachten. Uit deze voordrachten heeft SBB 9 leerbedrijven en 9 praktijkopleiders genomineerd.

Beste leerbedrijf: Jumbo Harald en Ilse van Beek Panningen

Het publiek en de kijkers van het Dit is mbo Ambassadeursgala hebben Jumbo Harald en Ilse van Beek Panningen verkozen tot Beste leerbedrijf van 2023. Mbo-studenten kunnen bij dit door SBB erkende leerbedrijf rekenen op uitstekende begeleiding om hun vak in de praktijk te leren. Een leerbedrijf als Jumbo Harald en Ilse van Beek Panningen is onmisbaar voor mbo-studenten en zal SBB in 2023 vertegenwoordigen namens alle leerbedrijven in Nederland.

Beste praktijkopleider: Martin Kant, Hoppenbrouwers Techniek B.V.

De prijs voor Beste praktijkopleider gaat naar Martin Kant van Hoppenbrouwers Techniek B.V.. Kant geeft studenten zelfvertrouwen door ze uit te dagen tot goede prestaties, aldus de jury. De student kan er rekenen op een opleiding die past bij de persoonlijke competenties. Kant zal in 2023 alle praktijkopleiders van Nederland vertegenwoordigen.

WorldSkills Netherlands Best of Excellence Award: Bart Willems, ROC Nijmegen

De WorldSkills Netherlands Best of Excellence Award is gewonnen door Bart Willems, student van ROC Nijmegen. Willems is Nederlands kampioen lassen en ontvangt de Best of Excellence Award vanwege zijn uitmuntende prestatie tijdens beroepenwedstrijd Skills The Finals. Het is de tweede keer op rij dat Willems de prijs heeft gewonnen. Hij behaalde de hoogste score van alle finalisten die streden in hun vakgebied.

Onderwijsteam van het jaar: Team Apothekersassistente, Summa College

Waar zou het mbo zijn zonder docenten en instructeurs die met elkaar in onderwijsteams elke dag zorgen voor goed onderwijs voor hun studenten? De prijs voor Onderwijsteam van het jaar gaat naar Team Apothekersassistente van het Summa College. Uit de 45 inzendingen is dit team de winnaar van de 10 genomineerde onderwijsteams in het mbo met een gedreven pitch. Deze award van de BVMBO en AOb is uitgereikt door minister Dijkgraaf.

Het Dit is mbo Ambassadeursgala

Het Dit is mbo Ambassadeursgala is een jaarlijks evenement waarin het mbo in de volle breedte gevierd wordt. Het Dit is mbo Ambassadeursgala is een initiatief van de MBO Raad, met een bijdrage van SBB, WorldSkills Netherlands, de AOb en BVMBO.

Het gala, een begrip in het mbo, verbindt iedereen die in het mbo werkt en leert door awards uit te reiken aan studenten, onderwijsteams en bedrijfsleven. De Landelijk Ambassadeur mbo is een jaar lang hét boegbeeld van het mbo. “Het gala laat zien dat we op onze scholen geweldig beroepstalent opleiden,” zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. “Door de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven zijn we de motor van de samenleving en staan we aan het roer bij belangrijke maatschappelijke transities.” 

Meer binnen de rubriek Onderwijs