'Langverwachte afbouw salderingsregeling stap dichterbij'

07 FEB 2024 13:33 | Overstappen.nl
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Tom Schlagwein

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/financieel/1281725780/afbouw-subsidie-op-zonnepanelen-stap-dichterbij-vo...

De salderingsregeling is één van de succesvolste subsidies ooit. Inmiddels heeft een op de drie koopwoningen zonnepanelen op het dak liggen. Nederland is daarmee koploper in Europa geworden. Negatief gevolg is de onbalans op de nationale energiemarkt. In de middag wordt de meeste wind- en zonne-energie opgewekt en ook het minste verbruikt op de markt. Rond etenstijd wordt het meeste verbruikt en is ook het minste aanbod in de markt. Deze groeiende mismatch in vraag en aanbod brengt extra kosten met zich mee. 

Bij Overstappen.nl melden zich de laatste tijd leveranciers die zich daar zorgen over maken. Ze kiezen er daardoor voor om helemaal geen aanbod meer te doen aan klanten met panelen, of bijvoorbeeld vaste terugleverkosten te rekenen aan klanten die terugleveren aan het net. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat 80% van de leveranciers een vorm van uitsluiting doen op klanten met zonnepanelen.Soms is dit een onvoordeliger aanbod, hogere tarieven, of lagere korting. Vaak wordt er helemaal geen aanbod meer gedaan. 

Je zou kunnen beargumenteren dat dit oneerlijk is voor zonnepaneelhouders; zij worden immers onverwacht geconfronteerd met extra kosten en hun terugverdientijd waarmee zij hun investering hebben gemaakt wordt opeens langer. Aan de andere kant worden deze extra onbalanskosten die een leverancier maakt nu afgewenteld op klanten zonder panelen. Dat is ook niet eerlijk. Dit zorgt voor een scheefgroei tussen beide groepen. Je zou daarom kunnen beargumenteren dat het afbouwen van de regeling beter is voor de meeste Nederlanders. Het systeem zal daarmee eerlijker worden voor de klanten die niet direct een investering van duizenden euro’s kunnen doen in zonnepanelen op het dak.

Met de afbouw van de salderingsregeling zal de terugverdientijd voor klanten met panelen een stuk langer worden. Als Overstappen.nl vinden we het in elk geval heel belangrijk dat alle klanten met en zonder panelen een goed aanbod kunnen vinden en vergelijken. Ook vinden we het eerlijker voor iedereen als de regeling stapsgewijs wordt afgebouwd. Deze stap lijkt nu dichterbij dan ooit. 
Contactpersoon Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen