'Veel meer groen nodig om hittesterfte te beperken'

13 AUG 2024 15:27 | IVN Natuureducatie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Noï Boesten

Aanleiding:
Meer dan 47.000 hittedoden in Europa in 2023, maar we passen ons wel steeds beter aan | De Morgen

Bomen, planten en struiken moeten veel meer worden ingezet om ons te beschermen tegen ongezonde hitte. Op tropische dagen veranderen veel versteende steden en betegelde achtertuinen in openluchtovens. Dat die ongezonde hitte een steeds groter probleem wordt, blijkt wel uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health, dat gisteren bekendmaakte dat in 2023 ruim 47.000 Europeanen stierven als gevolg van de hitte. 

Op tropische dagen, zoals gisteren en vandaag, snakt iedereen naar verkoeling. Op veel plekken is het dan ook ongezond en gevaarlijk warm. Onnodig, want de oplossing is zo simpel: veel meer groen!

Verreweg de prettigste en gezondste plek om met dit soort hoge temperaturen te verblijven, is het bos. Daar is het vele malen koeler dan in de stad. Dat verschil kan op een tropische dag wel twintig graden zijn.

Tiny Forest

Daarom is het belangrijk dat er juist in versteende gebieden veel meer ruimte komt voor de natuur. IVN heeft de afgelopen jaren verspreid over het land ruim tweehonderd Tiny Forests aangeplant. Dit zijn minibosjes ter grootte van een tennisbaan, die in de openbare ruimte veel verschil maken.

2,2 miljoen oventjes

Daarnaast zullen mensen in hun eigen tuinen of op hun balkons aan de slag moeten. Uit cijfers van Cobra Groeninzicht blijkt dat een derde van de Nederlandse tuinen volledig is versteend. Dit komt neer op 2,2 miljoen tuinen die op hete dagen een oven vormen waar de temperatuur zo hoog wordt, dat het ongezond is om er te verblijven. In een groene tuin met fijne schaduwplekjes, een vijvertje en een heg zit je veel lekkerder dan in een versteende achtertuin met een stenen muur of een plastic schutting en kunstgras.

Een groene tuin komt ook de biodiversiteit ten goede, die in de stad erg onder druk staat. Populaties vogels nemen af en veel insectensoorten zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dat tij moet worden gekeerd. Meer groen is goed voor vogels, insecten en mensen.

Noï Boesten is projectleider Natuur in de buurt van IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid