'Moerassen en andere wetlands even belangrijk voor biodiversiteit als bossen'

14 DEC 2021 10:43 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Heleen van den Hombergh, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nederlandse banken steken miljarden in goederen die leiden tot ontbossing | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Er is steeds meer aandacht voor de gevolgen van ontbossing voor de biodiversiteit. Voor de waarde van moerassen, vrij stromende rivieren en andere wetlands is echter minder aandacht. Terwijl de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten, die afgelopen week verscheen, laat zien dat ook daar de biodiversiteit onder de druk staat. 16 procent van de 6.016 libellensoorten blijkt met uitsterven te worden bedreigd, omdat hun broedplaatsen in zoet water steeds verder achteruitgaan.

De wereldwijde achteruitgang van de libelle toont ons eens te meer dat naast de klimaatcrisis ook de biodiversiteitscrisis menens is. Hoewel er steeds meer aandacht is voor het belang van biodiversiteit, ligt de focus daarbij op het behoud van bossen.

Tijdens de wereldwijde klimaattop in Glasgow zegden wereldleiders toe om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing. Bovendien is er – gelukkig - strenge wetgeving tegen ontbossing in handelsketens door de Europese Unie op komst.

Wetlands verdwijnen sneller dan bossen

Voor wetlands is echter minder aandacht, terwijl zij eenzelfde belangrijke functie als bossen hebben. Ook wetlands zijn een bron van biodiversiteit, slaan koolstof op, geven ons schoon water en voedsel en beschermen ons tegen overstromingen.

Wetlands verdwijnen momenteel wereldwijd maar liefst drie keer sneller dan bossen. Reden te meer om in de nieuwe EU-wetgeving tegen ontbossing in handelsketens ook de bescherming van andere ecosystemen, zoals wetlands, op te nemen.

Daarnaast moet breder verantwoord beheer van soja, palmolie en andere handelsgewassen een verplichting worden, want die plantages kunnen bijdragen aan de aantasting van wetlands als het bodembeheer, het gebruik van chemicaliën en de uitbreiding van plantages niet op duurzame wijze plaatsvinden.

Kortom: bescherm wetlands, ook in EU-wetgeving. Ze zijn het leefgebied voor één op de tien diersoorten wereldwijd en leveren ook ons mensen essentiële diensten.

Heleen van den Hombergh is senior expert agro-commodities bij IUCN NL, de Nederlandse tak van de international unie voor natuurbescherming IUCN.

Meer binnen de rubriek Dieren