Peiling #UseTheNews: scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten

15 FEB 2023 09:30 | #UseTheNews Nederland

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door de hoeveelheid en de negativiteit van het nieuws. Ze voelen zich vaak ook niet aangesproken en weten niet zo goed wat ze met het nieuws moeten. 

Dit beeld komt naar voren uit een indicatieve peiling onder circa 1000 jongeren. De peiling is uitgevoerd door Scholieren.com in opdracht van #UseTheNews. 

Een beperkt deel van de ondervraagden (minder dan 7 procent) zegt zich vaak af te sluiten van het nieuws. Dat nieuws vinden jongeren overigens eerst en vooral op sociale media. Traditionele nieuwsmedia worden niet meer vanzelfsprekend nog gevonden door jonge doelgroepen. Algoritmes lijken de rol over te nemen van de journalistiek om het nieuwsaanbod voor de jonge generatie te bepalen. Een verontrustende krappe 16 procent vindt nieuws bovendien onbetrouwbaar en bevooroordeeld.  

De presentatie van deze resultaten valt samen met de lancering van de website usethenews.nl. Daarop is het volledige nieuwsbericht over de peiling te vinden. 

De nieuwe website biedt een uniek platform aan media, jongeren, docenten en onderzoekers om deze complexe problematiek beter te begrijpen.  #UseTheNews wil gezamenlijk aan goede oplossingen werken, eerst en vooral samen met jongeren. En iedereen is uitgenodigd om mee te praten op TalkZ, de plek op onze website voor meningen en discussies. 

We introduceren vandaag ook enkele projecten, zoals de speciale content-agenda WhatZ Next voor nieuwsredacties. Deze agenda, waarvan we eerst een testversie maken, kan redacties helpen inhoudelijke keuzes te maken die jongeren (meer) aanspreken. Daarbij geven we ook suggesties voor een meer perspectiefvolle en oplossingsgerichte aanpak die jonge doelgroepen beter kunnen binden aan het nieuws.

Omdat we nieuwswijsheid belangrijk vinden – en we ook de rol van nieuwsmedia hierin willen versterken – beginnen we met twee initiatieven. We openen dit jaar met hulp van ook nieuwsmerken een database voor docenten en we zetten de eerste stappen in de organisatie van Journalist voor de Klas, een dienst met een focus op ook beeldjournalistiek en lokale en regionale pers.

Cruciaal in al deze plannen is uiteraard de betrokkenheid van jongeren. Ze denken en doen mee in de NewsZees-community. De eerste groep jongeren is al aan de slag om ons te adviseren hoe we deze community effectief kunnen gaan vormgeven. 

We laten binnenkort van ons horen met een uitgebreid wetenschappelijk literatuuronderzoek van de Hogeschool Utrecht naar jongeren en hun nieuwsgebruik. Waar staan we, wat weten we en wat nog niet?  

  

Over #UseTheNews Nederland

#UseTheNews Nederland, gelanceerd in september 2022, heeft als centrale missie om nieuwsmedia meer jongerenwijs maken en jongeren meer nieuwswijs. #UseTheNews is momenteel ook actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Meer binnen de rubriek Nationaal nieuws