Nieuw boek stelt provocerende vragen over relatie tussen brein en lichaam

23 AUG 2023 07:48 | Academische Uitgeverij Eburon

Utrecht, 23 augustus 2023 -- Het aloude debat over de wisselwerking van het lichaam en de menselijke geest krijgt een verfrissende benadering in het nieuwe boek van oud-hoogleraar medische pathologie HendrikJan Houthoff. Het boek heeft de titel “Wat het lichaam weet: de biologie van beleving”.

Hoeveel weet ons lichaam? En kan ons lichaam iets weten? Kan ons lichaam zelfstandig waarnemen en kennis over de buitenwereld opslaan? Of reageert het alleen op prikkels vanuit onze hersenen?

Tegen de achtergrond van de gangbare hiërarchische visie op de relatie van het brein en de rest van ons lichaam, stelt Houthoff provocerende vragen. Het resultaat is een nieuw mensbeeld, gebaseerd op biologische netwerken, waarin ons gevoel en het bewustzijn van onszelf hun oorsprong vinden in het lichaam, en niet in het brein. 

In “Wat het lichaam weet”, biedt Houthoff een alternatief lichaamsbeeld, in een theorie die huidige theorieën omvat, en met wetenschappelijke experimenten bewezen kan worden. Houthoff vraagt professionals uit verschillende vakgebieden, waaronder biologie, geneeskunde, psychologie en filosofie, om met een nieuwe blik naar gevestigde theorieën te kijken. Hij suggereert dat een paradigmaverschuiving dichterbij is dan we denken, met veel mensen in de samenleving die deze gedachte al intuïtief omarmen.

Over de auteur:

HendrikJan Houthoff begon zijn carrière bij het Nederlands Herseninstituut. Hij was enkele jaren hoogleraar pathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgens richtte hij verschillende medische tech-bedrijven op. Zijn boek is de neerslag van zijn levenslange zoektocht naar inzicht in lichamelijk en psychisch lijden van de mens.

Over het boek:

“Wat het lichaam weet: de biologie van beleving”, verschijnt bij Academische Uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 9789463013796. Paperback, 336 pagina’s. Winkelprijs: € 34,50.

Voor meer informatie of een preview van het boek met inhoudsopgave: https://eburon.nl/wat-het-lichaam-weet/ 

Meer binnen de rubriek Wetenschap