Weekendverwachting: afscheid van zomers weer

27 JUN 2024 12:02 | Meteovista

Het zomerse weerbeeld van deze week laten we komend weekend achter ons. Zaterdag is het eerst zonnig en de temperaturen liggen dan tussen 22 en 25 graden. In de loop van de dag ontstaan buien, voornamelijk in het oosten. Zondag is het wisselvallig met vooral in het oosten regen. De temperatuur zakt flink: middagtemperaturen liggen tussen 17 en 22 graden.

Het is tot nu toe een zonnige week in België en ook vanmiddag kunnen we lange tijd genieten van de zon. Het wordt op veel plaatsen opnieuw zomers warm met maxima tussen 24 en 29 graden. Morgen zien we een omslag in het weer en daalt de temperatuur enkele graden.

Zaterdag: eerst zonnig, later buien

Het weekend begint op veel plaatsen nog met aangenaam zomerweer. Langs de kust stijgt het kwik tot 20 à 22 graden en in het centrum wordt het een graad of 24. In het oosten van het land komende de temperaturen nog net iets hoger uit en kan het zelfs zomers warm worden met maxima rond 25 graden. Hierbij waait een zwakke en later matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Op veel plaatsen is ook de zon nog enige uren te zien en is het nog heerlijk weer om buiten te zijn. Mensen die lang buiten zijn moeten oppassen, want de zon is in deze tijd van het jaar erg sterk. Op veel plaatsen bereikt de zonkracht UV-index 6 of 7. Hierbij kan een onbeschermde huid al binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

In de loop van de dag ontwikkelen verspreid over het land stapelwolken. Aan het eind van de namiddag en begin van de avond groeien deze wolken, voornamelijk in de Ardennen, door tot stevige regen- en onweersbuien. Er kan hierbij veel regen vallen in korte tijd, wat lokaal kan leiden tot wateroverlast. In de nacht naar zondag breidt dit gebied van buien zich uit en beweegt langzaam noordoostwaarts.

Zondag: nat en kouder

Deze zone veroorzaakt ook zondag nog lange tijd natte omstandigheden. De meeste neerslag is weggelegd voor de oostelijke helft van het land. Gedurende de dag beweegt het gebied verder noordoostwaarts en verlaat dan via de Duitse grens het land. Achter de neerslagzone ontstaan echter opnieuw buien. Hierdoor is het zondag in heel het land wisselvallig, al zijn er in het westen wel minder buien dan landinwaarts.

De temperatuur komt zondag ook duidelijk lager uit. In Hoog-België liggen de maxima rond een graad of 17 en ook langs de kust is het frisser met maximaal zo’n 19 graden. In het centrum wordt het 21 tot 23 graden. Dit zijn overigens normale temperaturen voor de tijd van het jaar: in Brussel ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond 21 graden in de laatste week van juni. 

Het online bericht: https://www.meteovista.be/nieuws/27-6-2024-weer-weekend

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws