'Klimaatverandering bedreigt ook Nederlandse planten- en diersoorten'

06 SEP 2021 11:10 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zorgen over de komodovaraan, met de tonijn gaat het beter | NOS

UCN publiceerde zaterdag 4 september op het IUCN World Conservation Congress in Marseille de tweejaarlijkse update van haar Rode Lijst. De komodovaraan, 's werelds grootste hagedissoort, kreeg de zorgwekkende status 'ernstig bedreigd' toebedeeld. Het leefgebied van het dier wordt bedreigd door een stijgende zeespiegel, een direct gevolg van klimaatverandering. Net als de komodovaraan in Indonesië worden planten- en diersoorten in Nederland ook bedreigd door klimaatverandering.

De extreme droogte van 2018 tot 2020 was desastreus voor zowel zomereiken als beekvissen. In combinatie met andere drukfactoren, zoals boomziektes en stikstofdepositie was droogte de nekslag voor veel grote oude eiken. Daarnaast stierven grote aantallen beekvissen door het droogvallen van beken. Maar ook in de tropische delen van het Nederlands Koninkrijk zijn de gevolgen van klimaatverandering op planten- en diersoorten merkbaar, zo werd vorig jaar werd bij Bonaire catastrofale koraalverbleking waargenomen.

Gelukkig bracht de Rode Lijst-update ook positief nieuws: een viertal tonijnsoorten laat herstel zien. Deze wereldwijde verbetering laat zien dat de natuur zich kan herstellen na het wegnemen van drukfactoren zoals industriële visserij. Maar dat betekent niet dat de visserij op deze tonijnsoorten nu weer kan worden opgevoerd, het gaat nog jaren duren voordat deze vispopulaties zijn hersteld. De huidige populaties zijn immers een fractie van wat er in het pre-industriële tijdperk in de zeeën aanwezig was.

Coenraad Krijger, directeur, IUCN NL

Meer binnen de rubriek Dieren