Kids Hackathon: 200 leerlingen werken aan duurzame energieoplossingen

29 NOV 2024 16:31 | Brightlands Smart Services Campus

Leerlingen van 13 Zuid-Limburgse scholen bundelden hun krachten voor een duurzame toekomst.

Tijdens de jaarlijkse Kids Hackathon met het thema “Warmte voor iedereen” kwamen 200 leerlingen van groep 7 en 8 (basisonderwijs) en klas 1 en 2 (voortgezet onderwijs) samen op de Brightlands Smart Services Campus voor een dag vol innovatie en 'hacking’.

Een duurzame toekomst in de maak

Na een warm welkom door Pieter Custers van de Brightlands Smart Services Campus en het openingswoord door Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders gingen de jonge talenten aan de slag. In 20 teams van 8 tot 10 scholieren werkten zij aan creatieve en innovatieve oplossingen voor de energie-uitdagingen van de toekomst. Hun doel? Ideeën ontwikkelen voor een eerlijke en betaalbare energievoorziening.

Lessen en workshops ter voorbereiding

Ter voorbereiding op de hackathon volgden de leerlingen lessen op school over duurzaamheid en technologische innovaties. Tijdens de hackathon zelf waren er diverse workshops en interactieve activiteiten, waaronder:

  • Romeinse verwarming: warmte uit de grond, door het Romeins Museum
  • Romeinen in Limburg: het verhaal van Villa Voerendaal, door Restaura
  • Warmteverkenners: slimme keuzes voor warmte, door WoonWijzerWinkel
  • Warmtewerkplaats Zuil-Limburg: bouw je eigen warmtenet, door Gemeente Sittard-Geleen
  • Pitch Perfect, door The Next Lab


Deze workshops hielpen de leerlingen om hun ideeën verder te ontwikkelen en te vertalen naar concrete plannen. De groepjes werden hierbij begeleid door experts uit het bedrijfsleven en studenten van Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en het Grotius College.

Volgens Bart Alofs, van STEAM Limburg, "Doordat de kinderen op school al lessen volgden over belangrijke thema's zoals energiebesparing en klimaatbewustzijn, konden ze de theorie tijdens de hackathon in de praktijk brengen. Het was fantastisch om te zien hoe ze creatieve en innovatieve ideeën bedachten rondom het thema ‘Warmte voor Iedereen’. Hun oplossingen laten zien dat jonge generaties niet alleen bewust zijn van de uitdagingen van de toekomst, maar ook de motivatie hebben om hier actief aan bij te dragen."

Doelen van de Kids Hackathon

  • Betrekken van jongeren bij maatschappelijke vraagstukken: Door hen op jonge leeftijd te laten nadenken over duurzaamheid, leren ze het belang hiervan begrijpen en er actief mee aan de slag te gaan.
  • Stimuleren van creatief denken: De hackathon daagt jongeren uit om buiten de gebaande paden te denken en innovatieve oplossingen te bedenken.
  • Samenwerking bevorderen: Door scholen, bedrijven en professionals uit de regio te verbinden, ontstaat een netwerk waarin kennis en ideeën gedeeld worden.


De finale: spannend en inspirerend

De dag werd afgesloten met een spannende finale, waarin zes teams hun innovatieve ideeën presenteerden aan een deskundige jury. De presentatie stond onder leiding van Klaas van Kruistum, die met zijn enthousiasme de zaal op het puntje van de stoel hield.

De gepresenteerde ideeën waren divers, creatief en gericht op de toekomst. Zo werden onder andere een isolerende waterkoker met energieterugwinning, een app die energiebesparingstips geeft, en een oplossing om energie op te slaan in oude mijnschachten voorgesteld. Ook kwamen er concepten voorbij zoals energiearme huizen met water in de muren en een apparaat dat de warmte van een ruimte naar een andere ruimte verplaatst.

Het idee van de dag was een nieuwe vorm van windmolens, geïntegreerd met zonnepanelen, dat uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

De jury, bestaande uit Martin de Beer (Gemeente Heerlen), Jason Li (Dadawan), Bart Alofs (STEAM Limburg) en Kirsten Dolmans (LVO, Broekland College), was onder de indruk van de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van de oplossingen die aansluiten bij de ambitie van Heerlen om zich verder te ontwikkelen tot een slimme, duurzame stad die toekomstbestendig is.

“De gepresenteerde ideeën sluiten goed aan bij de ambitie van Heerlen om een slimme, duurzame en toekomstbestendige stad te worden. We zijn zelfs zo enthousiast dat de gemeente gaat bekijken of enkele van deze ideeën verder kunnen worden uitgewerkt. Het is prachtig om te zien hoe jonge talenten bijdragen aan de toekomst van onze stad," aldus Martin de Beer, wethouder economie en duurzaamheid van de gemeente Heerlen.

Een geslaagde dag vol energie

De Kids Hackathon heeft opnieuw aangetoond hoe jong talent een frisse blik kan werpen op complexe vraagstukken. Organisatoren en partners kijken met trots terug op een dag waarin de kracht van samenwerking en innovatie centraal stond. De ideeën van de leerlingen tonen niet alleen hun creativiteit, maar ook hun wil om bij te dragen aan een betere toekomst.

Partners

Dit evenement werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de Gemeente Heerlen, STEAM Limburg, Gebiedscoöperatie Parkstad, Rabobank, APG, Mabs4.0 en de Brightlands Smart Services Campus.

Over de Brightlands Smart Services Campus

De Brightlands Smart Services Campus is een community van bedrijven, startups, (kennis)instellingen en organisaties. Samen innoveren ze op het gebied van mensgerichte Artificial Intelligence en Data Science in onder meer de publieke en financiële dienstverlening, circulaire industrie, duurzaamheid en zorg. De campus biedt studenten, startups, ondernemers en onderzoekers faciliteiten met schaalbare kantoorruimte, vergaderruimtes, flexibele werkplekken, datalabs, collegezalen en conferentieruimtes. Een bloeiende community waar open innovatie en samenwerking centraal staan. 

Neem gerust contact op voor meer rechtenvrij en HR beeldmateriaal emmelyn.gijzen@brightlands.com

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid