'Dit weekend erop of eronder voor regenworm in de stad'

22 SEP 2021 15:47 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maarten Bruns, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Regenwormen zijn ontzettend belangrijk voor onze bodem | NPO Radio 1

Het gaat slecht met de regenworm in de stad. Door verstening en betegeling is er steeds minder ruimte voor deze beestjes. En dat is niet best want bodemdieren, zoals regenwormen, hebben we hard nodig om onze bodem gezond te houden.

De regenwormen ruimen organisch materiaal op en verrijken de grond. Bovendien helpen regenwormen met hun lange gangen om water af te voeren én vast te houden. We weten dat de wormen het moeilijk hebben in de stad. Maar we missen de exacte cijfers, want op veel privéplekken kunnen de onderzoekers niet komen. Daar hebben we de tuinbezitters voor nodig. Tijdens de bodemdierendagen, die dit weekend plaatsvinden, roepen we bewoners op om zelf op zoek te gaan naar de wormen in hun tuin.

Gezonde bodem

Regenwormen zijn een goede indicator voor een gezonde bodem. Of anders gezegd: waar wormen zijn zit het wel snor met de grond. Het fijne is, dat wormen makkelijk zijn waar te nemen met het blote oog, in tegenstelling tot veel andere kleinere bodemdieren. In een gezonde stadtuin zitten soms wel 500 wormen per vierkante meter.

De kwaliteit van de stadsbodem is een steeds grotere zorg. Vanuit het oogpunt van biodiversiteit, maar in toenemende mate ook vanuit de wateropgave. Door klimaatverandering krijgen we in de stad steeds meer te maken met hoosbuien en droogte. Tuinen leveren een significante bijdrage aan het oplossen van de grootste waterproblemen. Maar dan moeten ze wel in topstaat zijn.

Citizen science

IVN Natuureducatie promoot onder andere het planten van inheemse bomen en het onttegelen van tuinen. Dat helpt. Maar we weten nog veel te weinig over de huidige stand van de tuinbodems. Als we meer inzicht hebben kunnen we samen met tuinbezitters en gemeenten ook beter kijken naar de meest effectieve acties en maatregelen om de stadsbodems zo snel mogelijk te herstellen. Een belangrijke stap hierbij is het 'citizen science' onderzoek dat tuinbezitters kunnen doen. De tuinbodemcheck is daarom ook een belangrijk onderdeel van de bodemdierendagen met het thema ‘erop of eronder’ die komend weekend plaatsvinden.

Maarten Bruns, Kenner van stadsnatuur, IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Dieren