'Voor preventie van knieblessures is meer nodig dan een speciaal pak'

20 MRT 2024 09:07 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ellen Kemler

Aanleiding:
Speciaal pak moet zware knieblessures bij pubervoetbalsters helpen voorkomen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar zware knieblessures zoals een blessure aan de voorste kruisband. Niet alleen wordt er gekeken hoe vaak de blessure voorkomt en bij wie, maar ook waardoor de blessures ontstaan en wat er gedaan kan worden om de blessures te voorkomen. Met een speciaal pak proberen onderzoekers nu de oorzaken van zware knieblessures nóg verder te ontrafelen, om zo preventieve maatregelen te verbeteren. Het is echter niet het pak, maar het daadwerkelijk toepassen van die preventieve maatregelen waardoor blessures kunnen worden voorkomen. En dat wordt nog veel te weinig gedaan. 

Het feit dat meisjes een hoger risico hebben op knieletsel is niet nieuw. En het gaat niet alleen om voetbal-meisjes, maar ook bijvoorbeeld om hockeysters, korfbalsters, basketball- en volleybalspeelsters en handbalsters.  

Er zijn diverse (internationale) oefenprogramma’s die het risico op zware knieblessures kunnen verkleinen. Deze programma’s, bijvoorbeeld in de vorm van oefeningen, worden echter niet structureel gebruikt, bijvoorbeeld omdat ze niet passen in de Nederlandse sportsituatie. Willen we ernstige blessures voorkomen, dan zullen onderzoekers en sportbonden niet alleen de oorzaken verder moeten ontrafelen, maar ook in moeten zetten op het geschikt maken én het gebruiken van preventieve maatregelen.  Pas dan kunnen we echt blessures helpen voorkomen. 

Meer binnen de rubriek Sport