Playground Reigersbos in Amsterdam Zuidoost feestelijk geopend

30 SEP 2022 17:42 | Krajicek Foundation

Amsterdam, vrijdag 30 september 2022

In Amsterdam Zuidoost is vandaag Krajicek Playground Reigersbos feestelijk geopend door de leerlingen van het Ir. Lely Lyceum samen met de buurt. Het multifunctionele sportplein werd in de afgelopen maanden volledig gerenoveerd en kreeg onder andere een nieuw basketbalveld, een interactieve voetbalkooi en dansvloer.

  

Foto's: Luka de Kruijf

Een feestelijke opening

Er was deze vrijdag van alles te doen op de Playground van tennis, basketbal, voetbal tot dansen. Ook werd de Playground officieel geopend. Tim Senders, bekend van onder andere Streetlab en Willem Wever, sprak met de verschillende betrokken partijen. Zo vroeg hij de stadsdeelvoorzitter, Tanja Jadnanansing naar het belang van sport en bewegen voor de Amsterdamse jeugd en ging hij met Richard Krajicek, oprichter van de Krajicek Foundation, in gesprek over het belang van Krajicek Playgrounds en lokale rolmodellen.

Tanja Jadnanansing: “Samen praten over een sportplein, het samen ontwerpen en dan zien dat het ook echt gerealiseerd wordt! Dat geeft vertrouwen. En dat gaat nog verder dan een prachtige plek om te sporten met de hele buurt! Dat geeft vertrouwen dat de denk en doe kracht van onze jongeren wordt gezien en gewaardeerd. Op een sportief Zuidoost!” De vertegenwoordigers van de betrokken partijen namen het in spelletje Baseball5 op tegen de sportklas van de school en openden daarmee officieel de Playground.

Een sportieve ontmoetingsplek voor de buurt

Het Ir. Lely Lyceum diende samen met de gemeente Amsterdam met succes een plan in voor het extra project van de Krajicek Foundation, the Outdoor Generation. Hierin kregen tien Playgrounds de kans om de bestaande plek grondig te renoveren. Het ontwerp van het nieuwe sportplein is door de leerlingen zelf bedacht. Zo is er meer ruimte voor bestaande sporten gekomen en plek gecreëerd voor nieuwe sporten zoals Baseball5 en calisthenics. Op de Playground kunnen buurtbewoners van jong tot oud en met verschillende interesses sportief aan de slag.

Voor en door de buurt

Niet alleen de school maakt gebruik van de Krajicek Playground, ook zijn er diverse andere maatschappelijke buurt- en sportorganisaties actief, zoals SCIANDRI, Jeugdtennis Amsterdam Zuidoost, F.C. Lesley Boys en de Warriors. Zo is er voor iedereen wel wat te doen.

“Wij geloven echt in de kracht van de buurt. Je moet het samen doen. Daarom bieden wij jongeren ook de kans om zich te ontwikkelen tot rolmodel. In ruil voor een studiebeurs organiseren zij iedere week gratis activiteiten voor kinderen uit de buurt”, zegt Richard Krajicek, oprichter van de Krajicek Foundation. “Het is een fantastisch mooie plek geworden en ik nodig dan ook alle buurtbewoners uit om eens een kijkje te komen nemen en lekker mee te sporten en bewegen!”

Over de Krajicek Foundation: De Krajicek Foundation motiveert jeugd in aandachtswijken om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Want kinderen die regelmatig buiten sporten en spelen, zijn vrolijker, gezonder en ontwikkelen sneller hun talenten. De Krajicek Foundation zet zich in voor een sportieve, sociale en verbonden samenleving. Samen met haar partners creëert zij letterlijk en figuurlijk ruimte zodat kinderen kunnen sporten, spelen en groeien. Op Krajicek Playgrounds ontdekken kinderen hun talenten en in de Krajicek Academy leren jongeren hun sportieve en maatschappelijke vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Op 127 Playgrounds in 42 gemeenten brengt de Krajicek Foundation iedere week ruim 7.000 kinderen structureel in beweging dankzij de inzet van meer dan 100 professionele sportleiders en 200 Krajicek Scholarshippers. De Krajicek Foundation werd in 1997 opgericht door Richard Krajicek naar aanleiding van zijn overwinning op Wimbledon. Dit jaar bestaat de Krajicek Foundation 25 jaar. Over het project “The Outdoor Generation”: Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft de Krajicek Foundation de mogelijkheid gekregen om tien bestaande Playgrounds te transformeren met als doel duurzame, innovatieve en sociaal veilige beweegplekken voor de hele buurt te creëren. Uit de 21 projectaanvragen zijn de tien winnende voorstellen geselecteerd, waarvan Krajicek Playground Reigersbos er één is. De gemeente Amsterdam en het Ir. Lely Lyceum diende met succes een aanvraag in en waren zowel strategisch als financieel betrokken bij de realisatie van de nieuwe Playground. Dit is de tweede Playground die opgeleverd wordt in het project. Hierna volgen nog Playgrounds in de gemeenten Almere, Coevorden, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Zoetermeer. Voor de uitvoer heeft de Krajicek Foundation een projectteam samengesteld waarbij STEAD Advisory de projectleiding voert. Daarnaast wordt samengewerkt met de vaste partners van de foundation: Nijha, Pulastic, Yalp, KSP Griekspoor en KSP Kunstgras.

Meer binnen deze rubriek