Hondenverzekering voor oudere honden tot 50% hoger dan jongere honden

02 OKT 2024 10:07 | Overstappen.nl

Premies voor hondenverzekeringen stijgen sterk met de leeftijd

Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat de premies voor hondenverzekeringen flink toenemen naarmate een hond ouder wordt. Het verschil tussen de premie voor een pup van 0 jaar en een 7-jarige hond kan oplopen tot tientallen euro's per maand. Dit komt doordat oudere honden een groter gezondheidsrisico vormen voor verzekeraars, wat leidt tot hogere premies.

Grote verschillen in premie

De gemiddelde premie voor een hondenverzekering stijgt elk jaar, waarbij de stijging na het vierde levensjaar duidelijk versnelt. Voor een 0-jarige Duitse herder is de premie bijvoorbeeld gemiddeld € 29,24 per maand, maar tegen de tijd dat de hond 7 jaar oud is, loopt dit op tot €43,17. Dit is een verschil van €13,93 per maand. Ook het ras en de grootte van de hond spelen een belangrijke rol in de premiehoogte. Zo kost een verzekering voor een 7-jarige Berner sennenhond gemiddeld €57,19, terwijl een 7-jarige Chihuahua slechts €25,83 per maand kost.

Premiestijgingen door gezondheidsproblemen

Naarmate honden ouder worden, neemt het risico op chronische aandoeningen zoals artritis, hartproblemen en diabetes toe. Oudere honden hebben vaker medische zorg nodig, waardoor ook de dierenartskosten stijgen. Verzekeraars compenseren dit verhoogde risico door de premies jaarlijks te verhogen. Voor sommige rassen, zoals de Duitse herder en de Chihuahua, kunnen de premies tot wel 50% toenemen. Voor een Franse Bulldog, die bekend staat om gezondheidsproblemen zoals ademhalingsmoeilijkheden, stijgt de premie van € 34,- voor een pup naar € 37,13 voor een hond van 7 jaar.

Op tijd een verzekering afsluiten loont

Het is belangrijk dat hondeneigenaren zich realiseren dat de zorgbehoeften van hun huisdier veranderen naarmate ze ouder worden. “Het is slim om al vroeg in het leven van je hond een passende verzekering af te sluiten. Dit kan helpen om de kosten beheersbaar te houden zodra de hond ouder wordt en meer zorg nodig heeft.”, legt Jean-Paul Würsten, expert dierenverzekering bij Overstappen.nl, uit. “Onderzoek goed welke dekkingen belangrijk zijn voor het ras van je hond, zodat je de juiste verzekering kiest. Hondeneigenaren kunnen daarnaast overwegen om een spaarpotje op te bouwen voor onverwachte dierenartskosten, vooral als hun hond een ras is dat gevoelig is voor gezondheidsproblemen.”

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met Jean-Paul Würsten, expert Dierenverzekering bij overstappen.nl, 06 47321213, jean-paul@overstappen.nl. Bekijk hier het volledige artikel met infographic met de resultaten van het onderzoek: https://www.overstappen.nl/nieuws/hondenverzekering-voor-oudere-honden-tot-50-procent-hoger/

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur