Vandaag ontving uitvoerend directeur van de International Campaign for Tibet-Europe, Tsering Jampa, in Amsterdam het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau - een prestigieuze Nederlandse Koninklijke Onderscheiding - voor haar grote inzet voor de verdediging en bevordering van de fundamentele rechten van het Tibetaanse volk.
De onderscheiding werd overhandigd door Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, tijdens een receptie ter gelegenheid van Tsering's pensionering eind deze maand. Het is de eerste keer dat een Tibetaanse deze belangrijke eer ontvangt.
Dijksma zei: "Helaas treedt u vandaag af als directeur, maar het goede nieuws is dat u zich zult blijven inzetten voor de Tibetanen en iedereen die geen stem heeft - maar die er wel een verdient. Ik heb grote bewondering voor uw moed, geduld en vredelievendheid. U bent een voorbeeld voor iedereen."
Wangpo Tethong, die Tsering zal opvolgen als de nieuwe uitvoerend directeur van ICT Europa, zei: "We zijn dolgelukkig en zeer vereerd met deze ongelooflijke officiële erkenning voor Tsering’s jarenlange inzet voor het Tibetaanse volk en hun geweldloze strijd voor gerechtigheid en mensenrechten. Tsering Jampa's passie en toewijding voor mensenrechten en fundamentele vrijheden is een inspiratie voor alle vrouwen en mannen die deze fundamentele waarden hoog in het vaandel dragen.
Tsering’s bio
Op 5-jarige leeftijd vluchtte Tsering met haar ouders van Tibet naar India, waar ze werkte als tolk en lerares. Vanaf 1984 gaf zij les in de Tibetaanse taal in de Nederland.
Tsering was betrokken bij de oprichting van de Tibet Support Group in Nederland en was vice-voorzitter van UNPO, de Unrepresented Nations and Peoples Organization, die een stem geeft aan volkeren die niet vertegenwoordigd zijn in de internationale arena, zoals Oeigoeren, Tibetanen, Mongolen en minderheden over de hele wereld.
Als uitvoerend directeur van ICT Europa van 1999 tot 2021 was Tsering verantwoordelijk voor geweldloze publiekscampagnes en politieke belangenbehartiging om de aandacht van het Nederlandse publiek te vestigen op de onderdrukking van de Tibetanen door de Chinese regering.
In 2006 opende Tsering het kantoor van ICT in Brussel om deze inspanningen op Europees niveau uit te breiden.
Veel Tibetanen, vrienden van Tibet en ICT-leden woonden de afscheidsreceptie bij. Er waren ook verschillende vooraanstaande sprekers aanwezig, waaronder Erica Terpstra, voormalig vice-minister van Volksgezondheid, voormalig minister van Sport en televisie-anchorvrouw; professor Cees Flinterman van de Universiteit van Maastricht; en Tashi Phuntsok, vertegenwoordiger van de Dalai Lama in Brussel.
Dit is een origineel bericht van International Campaign for Tibet
Ga naar alle berichten van deze organisatie.