Amsterdam - Met de zonsondergang als startsein voor de iftar, de maaltijd waarmee moslims het dagelijkse vasten tijdens de Ramadan verbreken, ontvouwt zich in steeds meer steden een hartverwarmend initiatief: Iftarmee . Dit concept, dat draait om gedeelde maaltijden en gedeelde verhalen, is uitgegroeid tot een krachtig symbool van saamhorigheid en verbinding – ook hier in Amsterdam-West
Wat is Iftarmee?
Iftarmee nodigt mensen van verschillende achtergronden, geloven en culturen uit om samen een iftar-maaltijd te delen. De naam combineert de woorden “iftar” en “mee” – een eenvoudige uitnodiging om mee te doen en een blik te werpen op een eeuwenoude traditie van gastvrijheid.
Het initiatief is ontstaan uit de behoefte om bruggen te slaan in een samenleving die soms verdeeld lijkt.
“Met Iftarmee willen we meer begrip creëren,” zegt de coördinator van het initiatief, Bora Özdemir . “Een gezamenlijke maaltijd is een van de meest effectieve manieren om vooroordelen te doorbreken. Aan tafel leren mensen elkaar kennen als mens, los van alle verschillen.”
Een avond vol ontmoetingen
De avonden beginnen vaak met een korte uitleg over de Ramadan en de spirituele betekenis ervan. Vervolgens wordt het vasten gebroken met dadels en water, een traditie die teruggaat tot de tijd van de profeet Mohammed (vzmh). Daarna volgt een uitgebreide maaltijd, bereid door vrijwilligers en lokale bewoners.
Samen eten, samen delen. Dat is de kracht van Iftarmee.
Dit is een origineel bericht van De Kunst van het Samenleven