Jan Buining
We eten ons ziek en moeten onmiddellijk in actie komen. Dat is meer dan het reguleren van het aanbod. Terwijl een rapport van UVA en UMC terecht de aandacht vestigt op de niet-keuzevrijheid in de huidige voedselomgeving, is het cruciaal te begrijpen dat reguleren maar één stap is naar een succesvolle transformatie naar meer gezondheid.
De transmissietheorie over transitieprocessen leert ons dat 'bewustwording', 'onderzoek naar beter aanbod' en 'competitie op dat verbeterde aanbod' in dit stadium vooral meer aandacht verdienen. Het is twijfelachtig of de urgentie rondom de voedselomgeving al voldoende is doorgedrongen, en er ontbreekt nog onderzoek naar alternatieven voor de huidige ongezonde snacks. Een extra groentezaak is geen praktisch alternatief voor snackliefhebbers. Kern is dat we af moeten van ultrabewerkte grondstoffen in onze etenswaren. Juist dat zijn de lege calorieën zonder voedingswaarde die het lichaam ontregelen. Overgewicht en chronische ziekten waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk zijn het gevolg.
Het werken aan heerlijke, gezonde alternatieven moet - naast het ontmoedigen van ziekmakende etenswaren - de volle aandacht krijgen. Een gezonde voedselomgeving komt er met alleen regulering niet. De overheid moet fungeren als regisseur in de transitie. Zij moet de gids zijn voor alle stakeholders, op weg naar een aantrekkelijke voedselomgeving die bijdraagt aan minder zorg en meer gezonde jaren.
Dit is een origineel bericht van TastyBasics
Ga naar alle berichten van deze organisatie.