Gezelligheid belangrijker dan kwaliteit voor cultuurbezoeker

03 AUG 2022 06:45 | Hendrik Beerda Brand Consultancy B.V.

Prinsengrachtconcert meest sfeervolle cultuurplek in Nederland 

Duizenden bezoekers die vanuit boten, kozijnen of vanaf de kade genieten van klassieke muziek. Het jaarlijkse Prinsengrachtconcert heeft volgens de Nederlandse bevolking veruit het gezelligste programma van alle cultuurorganisaties. Uit onderzoek blijkt dat gezelligheid meer impact op de waardering van het cultuuraanbod heeft dan de kwaliteit. Aan dit Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy deden sinds 2006 79.000 respondenten mee. 

Prinsengrachtconcert spant de kroon in gezelligheid

‘Natuurlijk zijn er meer klassieke openluchtconcerten. Maar de hele belevenis tijdens het Prinsengrachtconcert is ongeëvenaard’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Daar kan de cultuursector veel van leren. Vooral de organisaties met een minder toegankelijk aanbod. Door zich buiten de muren van de cultuurhuizen te presenteren wordt met het Prinsengrachtconcert een enorm breed publiek aangetrokken.’

Te weinig oog voor gezelligheid is grote valkuil in cultuursector

Volgens Beerda is de focus vaak te veel gericht op het inhoudelijke programma in de cultuursector. ‘Gezelligheid en sfeer zijn dé belangrijkste ingrediënten voor bezoekers om zich te verbinden met het cultuuraanbod. Onderzoek toont aan dat dit meer effect heeft op het imago dan de kwaliteit van het aanbod. Dat is voor veel organisaties misschien even slikken. Naast het Prinsengrachtconcert, is er nog een aantal cultuurinstellingen die hierin een ijzersterke mix hebben gevonden. Zo waan je je bij Vrienden van Amstel LIVE in de kroeg met je vrienden en associëren de meeste mensen het Johann Strauss Orchestra direct met de gezellige concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.’

Top 5 cultuurinstellingen met de prettigste sfeer

1. Prinsengrachtconcert

2. Musis

3. De Vrienden van Amstel LIVE

4. Johann Strauss Orchestra

5. Parade

Concertgebouworkest scoort het hoogst op kwaliteit

Als het gaat om de kwaliteit van de programmering scoort het Concertgebouworkest het hoogste rapportcijfer. Net als het Rijksmuseum ziet de Nederlander het Amsterdamse orkest tevens als belangrijke partij om het imago van ons land internationaal te versterken.

Top 5 cultuurinstellingen met de hoogste kwaliteit

1. Concertgebouworkest

2. Rijksmuseum Amsterdam

3. Rijksmuseum van Oudheden

4. Het Concertgebouw

5. Metropole Orkest

Cultuursector alweer sterker dan vóór de coronacrisis

In vergelijking met de situatie vóór de coronacrisis is de positie van de grotere cultuurinstellingen licht verbeterd, ondanks de langdurige sluitingen. Gemiddeld steeg de merkkracht, en daarmee het bezoekerspotentieel, met twee procent sinds begin 2020. ‘Door alle sluitingen is men het cultuuraanbod nog meer gaan waarderen. Het gaat er nu vooral om dat de grote interesse wordt vertaald in meer ticketverkoop door sterke programmering en effectieve communicatie. Onder senioren is het daarnaast nodig dat de corona-angst vermindert om tot bezoekherstel te komen’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. 

Onderzoek onder 79.000 respondenten sinds 2006

Het Cultuursector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2006 uitgevoerd. Sindsdien zijn 79.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

In de bijlage vindt u de complete top 150 van Nederlandse cultuurorganisaties met de sterkste reputatie in 2022 plus de onderzoeksverantwoording. Voor meer informatie of een aanvullende data-analyse kunt u contact opnemen via 06 51 05 49 09 of mail@hendrikbeerda.nl.

Meer binnen deze rubriek