Mariana Aparicio wint Theo d’Or voor indrukwekkendste acteerprestatie

18 SEP 2023 00:23 | Het Nationale Theater

Mariana Aparicio wint Theo d’Or voor indrukwekkendste acteerprestatie.

Arlecchino door Rick Paul van Mulligen in de wacht gesleept

Twee acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater zijn in de prijzen gevallen tijdens het Gala van het Nederlands Theater, dé uitreiking van de belangrijkste toneelprijzen van Nederland, de VSCD-Toneelprijzen. Het Gala werd dit jaar georganiseerd door Het Nationale Theater en geldt traditiegetrouw als afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Mariana Aparicio wint Theo d'Or, foto: Nichon Glerum 

·       Mariana Aparicio won de Theo d’Or voor haar rol in De jaren, geregisseerd door Eline Arbo.

o   De Theo d’Or is de prijs die jaarlijks is uitgereikt aan de actrice die tijdens het seizoen de meest indrukwekkende dragende rol heeft vertolkt.

o   Aparicio is in het najaar van 2024 weer te zien in De jaren (productie: Het Nationale Theater, regie: Eline Arbo)

Rick Paul van Mulligen wint Arlecchino, foto: Nichon Glerum

Rick Paul van Mulligen won de Arlecchino voor zijn rol in Queer Planet, geregisseerd door Noël Fischer.

o   De Arlecchino is de prijs voor de acteur die tijdens het seizoen de meest indrukwekkende bijdragende rol heeft vertolkt.

o   Van Mulligen is vanaf 27 september te zien in Disgraced (coproductie Black Sheep Can Fly en Het Nationale Theater, regie: Saman Amini, eindregie: Eric de Vroedt)

 

Juryrapporten:

WINNAAR THEO D’OR

Mariana Aparicio voor haar rol in De Jaren

Uit het juryrapport: “Het boek ‘De Jaren’ van Annie Ernaux portretteert de ervaring van de verstrijkende tijd. In haar toneelbewerking laat regisseur Eline Arbo de rol niet spelen door één actrice, maar door vijf verschillende. Voor de jury sprong één vertolker er bovenuit en dat is Mariana Aparicio. Vanaf het begin lijkt zij samen te vallen met wat er maar op scène wordt verbeeld, of ze nu ín het centrum van de aandacht staat of daarbuiten.”

 

WINNAAR ARLECCHINO

Rick Paul van Mulligen voor zijn rol in Queer Planet

Uit het juryrapport: “Rick Paul van Mulligen is in Queer Planet een superkracht, die in alle facetten van dit breed-uitwaaierende toneelwerk aanwezig is. De grondgedachte van het stuk: het tonen van queer joy, het vieren van de kracht en kwetsbaarheid van queer levens. Laat dat maar aan Van Mulligen over. Zijn humoristische en met nonchalance gespeelde personages en typetjes zijn zeer gelaagd. Allemaal zijn ze doordrongen van een warmte en zachtmoedigheid én een scherpte en nietsontziendheid.”

Gala van het Nederland Theater

Eric de Vroedt opende het Nederlands Theater Festival met zijn daverende Staat van het Theater, Het Nationale Theater leverde afgelopen zondag de glansrijke hekkensluiter. Tijdens het Gala van het Nederlands Theater worden de belangrijkste toneelprijzen van het land uitgereikt. Het Nationale Theater uit Den Haag organiseerde dit jaar de invulling van het prijzengala -- een ceremonie vol theater en muziek met optredens van:

-        Haagse electro popband Prins S. en de Geit

-        Haagse band NIKO

-        Gavin Viano

-        June Yanez

-        Joris Smit

De presentatie werd verzorgd door Soumaya Ahouaoui, Rick Paul van Mulligen en Bram Coopmans, ensemble-leden van Het Nationale Theater, regie van Noël Fischer en Eric de Vroedt. Het Gala vond plaats in Internationaal Theater Amsterdam.

Alle winnaars van het Gala van het Nederlands Theater, foto: Nichon Glerum

De prijzen

ARLECCHINO EN COLOMBINA

De prijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’, gingen naar Rick Paul van Mulligen voor zijn rol in Queer Planet van HNT JONG (Arlecchino) en Urmie Plein voor haar rol in Ik zeg toch sorry van Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin (Colombina).

PROSCENIUM-ACHTER-DE-SCHERMEN-PRIJS

De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft de Proscenium-achter-de-schermen-prijs 2023 ontvangen voor hun wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de podiumkunsten.

MIME/PERFORMANCE PRIJS

De VSCD Mime/Performance Prijs (voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen) ging dit jaar naar Miet Warlop voor One Song met Irene Wool vzw & NTGent.

GOUDEN KREKELS

POPpulisme (8+) van Het Filiaal theatermakers wordt beloond met de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Het ensemble van CONTROLE van 155 & Maas theater en dans ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater.

 

REGIEPRIJS en ACT AWARD

Naast de VSCD Toneelprijzen zijn tevens de Regieprijs en de ACT Award uitgereikt.

Cherish Menzo ontving van de Toneeljury de regieprijs voor DARKMATTER van Frascati Producties, GRIP en de Coproducers voor ‘de meest indrukwekkende regie van het afgelopen seizoen’.

De ACT Award 2023 is voor Simone Kratz, Gerrard Cornelissen en het hele team van het Wilminktheater in Enschede.

Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival (NTF) is hét festival dat jaarlijks de feestelijke start van het nieuwe theaterseizoen markeert. Vanaf de eerste donderdag in september – elf dagen lang, dwars door de stad Amsterdam – toont NTF de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gebaseerd op de keuzes van zeven onafhankelijke jury’s uit Nederland en Vlaanderen. Zo omarmt NTF vele genres en vormen van het theater: toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, performance en meer. Traditiegetrouw opende het festival op 7 september met de Staat van het Theater, dit jaar uitgesproken door Eric de Vroedt. Op zondag 17 september vond als afsluiter van het festival het Gala van het Nederlandse Theater plaats.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mede mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur