'Plannen Den Haag drukken diversiteit en innovatie voor zwemveiligheid de kop in'

12 MEI 2022 09:25 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Afstand tussen burger en overheid is in coronatijd alleen maar gegroeid' | NOS

De Nationale ombudsman wijst in zijn jaarverslag op de afstand die de burger tot de politiek gekregen heeft als het gaan om vertrouwen. De zwembranche is een van de voorbeelden waar dit gebeurt; de politiek houdt zich er momenteel mee bezig met als doel de zwemveiligheid aan te pakken. Door de voorgenomen plannen zal de diversiteit en innovatie afnemen en zal op de lange termijn de zwemveiligheid alleen maar onder druk komen te staan.

Ombudsman Reinier van Zutphen schrijft in zijn jaarverslag over 2021: “Afstand tussen burger en overheid is in coronatijd alleen maar gegroeid.” Hierbij geeft hij ook aan dat onder andere de coronacrisis en de genomen maatregelen het vertrouwen weinig goeds hebben gedaan. Het vertrouwen in de overheid is hierdoor nog verder gedaald.

De ombudsman vindt dat de overheid eerst moet werken aan het terugwinnen van vertrouwen door zich betrouwbaar te tonen. Zo is ook te zien in de zwembranche. Vanachter het bureau verschijnen mooie plannen om een nationaal diploma in te voeren als de oplossing om de zwemveiligheid te verbeteren. Hier wordt de politiek geleid door de “enige” gesubsidieerde partij die haar adviezen overlegt.

Zwemles is sinds jaar en dag een prioriteit voor ouders om te zorgen dat kinderen veilig in en om water kunnen leven en recreëren. Er zijn verschillende manieren van het aanleren van de zwemtechniek en de daarbij behorende diploma’s. Net als in het basisonderwijs past de ene methodiek beter bij een kind dan de ander. Door het invoeren van een “nationaal” diploma met daarbij behorende eisen, stomp je de diversiteit en marktwerking af en krijg je een averechts effect.

Opvoedingen, basisscholen en de houding van ouders zijn door de jaren heen veranderd en dat zal zo blijven gaan. De diversiteit en innovatie die het zwemonderwijs nu te bieden heeft, met de daarbij behorende marktwerking, is van cruciaal belang om met zijn tijd mee te gaan en voor ieder kind passend zwemonderwijs te verzorgen. Dit is het voorbeeld waar de politiek nog heel veel te winnen heeft.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid NSWZ

 

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden