Deze week verschijnt bij Uitgeverij Eburon het boek Democratie voor iedereen van Hans Hagen. De ondertitel “Naar een oprecht stelsel van Vertegenwoordiging” verwijst naar een regel uit een brief van de grondwetscommissie aan koning Willem II. Thorbeckes grondwet van 1848 legde toen de basis voor onze parlementaire democratie. Maar deze democratie is aan groot onderhoud toe.
De meeste Nederlanders waarderen onze democratie, maar ze wantrouwen politici. Veel mensen gaan niet meer stemmen, en zijn ontevreden omdat ze geloven geen enkele invloed op het bestuur van Nederland te hebben. Het blijkt dat zittende regeringen in de regel op minder dan de helft van de stemgerechtigden steunen. Hoe kunnen we ons parlementair stelsel zo aanpassen, dat niet partijbelangen domineren maar vooral het algemeen belang wordt gediend?
Hans Hagen geeft een kort overzicht van recente pogingen om de werking van onze democratie structureel te verbeteren. Hij doet hiervoor zelf ook een aantal verrassende voorstellen. Naast de gekozen premier, het herstel van het dualisme door afschaffing van het regeerakkoord en het stellen van nieuwe eisen aan partijprogramma’s pleit hij voor een geheel nieuwe methode voor de verkiezingen van volksvertegenwoordigers. Hierdoor worden de leden van het parlement, provinciale staten en gemeenteraden deels door verkiezingen en deels door loting aangewezen. Het resultaat is, dat de grondwettelijk vereiste evenredige vertegenwoordiging in deze organen sterk verbetert en tegelijkertijd in legitimiteit toeneemt.
Hans Hagen (Zwijndrecht, 1944) was directeur, bestuurder en toezichthouder bij instellingen in de zorgsector en daarbuiten. Hij publiceerde o.a. over de economie van de gezondheidszorg, de welvaartstheorie en diverse maatschappelijke onderwerpen.
Het boek Democratie voor iedereen verschijnt als paperback van 176 pagina's. Het boek (ISBN 9789463013420) is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 19,90.
Dit is een origineel bericht van Uitgeverij Eburon
Ga naar alle berichten van deze organisatie.