Vi Health krijgt investering van Nationale Nederlanden voor gezondheid van vrouwen van 40+

10 JAN 2024 08:45 | ViHealth

Alleen al in Nederland zijn er meer dan 1,8 miljoen werkende vrouwen1 in de overgang. Bij ruim driekwart van alle vrouwen zorgt de overgang tot psychische en lichamelijke klachten. Dit alles leidt jaarlijks tot miljarden euro's aan medische en economische schade. Met de opgehaalde investering ontwikkelt Vi Health een platform om werkende vrouwen van 40+ grip meer te geven op de eigen gezondheid. Op basis van verzamelde data en de situatie van de vrouw geeft het platform kennis en tools op basis van AI voor het omgaan met de overgang. Er is direct hulp beschikbaar van medisch experts van de Vereniging van Overgangsconsulenten (VVOC). Vi Health stelt preventie, educatie en het gebruik van technologie en data centraal.

Onzichtbaar

Uit onderzoek van het CNV blijkt dat slechts 2% van de werkgevers beleid heeft op het gebied van de overgang. De overgang wordt traditioneel gezien als een privéaangelegenheid of 'een vrouwenkwestie' en is geen onderwerp dat openlijk wordt besproken. Er wordt nauwelijks rekening mee gehouden op de werkvloer. Dit heeft geleid tot een gebrek aan kennis en bewustzijn over de fysieke en emotionele veranderingen die vrouwen ervaren tijdens deze natuurlijke levensfase. 

Vi Health gaat vrouwen ondersteunen om toegang te krijgen tot de juiste zorg, met als doel de impact op het leven en carrière te verminderen. Het platform stelt vrouwen in staat grip te krijgen op fysieke en emotionele klachten.

Taboe

Ruim 1 op de 3 medewerkers geeft aan dat er nog steeds een taboe heerst om over de overgang te praten. Eenzelfde percentage schaamt zich voor het bespreken van de klachten. Met de lancering van het platform draagt Vi Health bij aan het bespreekbaar maken van de overgang op de werkvloer.

Oprichter en CEO

Marleen ten Damme, oprichter en CEO van Vi, legt de missie uit: “Er wordt nog veel te weinig actie ondernomen op het gebied van vrouwengezondheid. Het is pijnlijk te constateren dat een onderwerp als de overgang nog steeds niet geadresseerd wordt door de meeste werkgevers, terwijl de impact enorm is. Met de huidige arbeidskrapte is inspelen op de overgang een kans voor bijna iedere organisatie.

Persoonlijk gaat het mij als vrouw aan het hart dat al deze vrouwen nauwelijks geholpen worden in deze langdurige fase. Met de opgehaalde investering gaan we hier verandering in brengen.”

NN Group als investeerder

NN Group is de investeerder in Vi Health. Het doel van NN Group is om nieuwe bedrijfsmodellen te creëren die onafhankelijk zijn, maar een aanvulling vormen op bestaande producten, voornamelijk op het gebied van levensverzekeringen en pensioenen.

NN Group neemt een minderheidsbelang als investeerder in Vi Health. Jeroen Meijers, hoofd van NN Ventures: “Er is te weinig geïnvesteerd in de gezondheid van vrouwen en dit heeft niet alleen een directe impact op vrouwen, maar ook op de bedrijven waar zij werken. NN ziet deze belangrijke kwestie in de samenleving, en we zijn als bedrijf in een goede positie om te investeren in Vi als oplossing.”

Meer informatie over Vi vindt u op www.vihealth.nl.

Marleen ten Damme (Oprichter & CEO) en Anett Toth (Head of Product) Vi Health

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen