'Eindhoven speelt met veiligheid kinderen die lang niet hebben gezwommen'

30 SEP 2021 09:36 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Eindhoven heeft niet genoeg badmeesters, gemeente staakt recreatief zwemmen voor de rest van het jaar | Deze verhalen mag je niet missen | ed.nl

Tijdens de lockdown werd er vol verontwaardiging gekeken naar de eenvoud waarmee zwembaden werden gesloten. Na bijna een jaar strijden viel in Den Haag het kwartje dat zwemles een prioriteit is vanwege de veiligheid van kinderen. Hierna duurde het nog maanden voor het besef kwam dat kinderen na het behalen van hun zwemdiploma moeten blijven oefenen. Pas in juni kon er weer recreatief gezwommen worden, waarbij alle aspecten aan bod kwamen. Het idee van Den Haag dat kinderen van 5 tot 6 jaar die net hun zwemdiploma gehaald hebben, gaan banenzwemmen met hun ouders was wel een van de meest trieste voorbeelden van de onkunde die de beleidsmakers toepasten.

Nu waren er afgelopen zomer toch een groot aantal verdrinkingen. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij oudere. Dat is niet vreemd voor de zomer, alleen dit jaar lijkt het aantal groter. Precieze aantallen moeten nog bekend worden, maar de vrees is dat deze schrikbarend hoger liggen dan normaal. Helaas kan er niet met één vinger gewezen worden, maar iedereen heeft zo zijn vermoedens. Al doende leert men, zou je zeggen. Helaas is de werkelijkheid minder waar.

De gemeente Eindhoven steekt hier met kop en schouders bovenuit. Daar waar ik dit voorjaar burgemeester Jorritsma wees op het belang van zwemles en veiligheid, rijst nu de vraag in hoeverre er over wordt nagedacht. De gemeente Eindhoven kiest voor topsport en niet voor recreatief zwemmen en door personeelstekort staakt de gemeente het recreatief zwemmen.

Meters moet je maken, anders zakt de kennis extreem snel

Een gemeente die bekend staat om zijn topsport in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion moet toch bij uitstek weten dat een behaald zwemdiploma net als een rijbewijs niets voorstelt als er niet geoefend kan worden. Meters moet je maken, anders zakt de kennis extreem snel. Zie het als een snelle zwemcursus voor je zwemdiploma. Je kan in een maand je zwemdiploma A halen, maar als er niet voldoende geoefend kan worden, is de geleerde stof weggezakt naar bijna 0. Dan heb je aardig wat opfriscursussen nodig om weer zwemvaardig te worden. De gemeente heeft in mei 2021 bekend gemaakt meer capaciteit voor de zwemlessen in te zetten om de wachtlijsten weg te werken. Dit is ook in uitvoering gebracht, maar zonder de mogelijkheid om te oefenen stelt dit dus weinig voor.

Het personeelstekort voor een gemeente met een redelijk werkloosheidcijfer en mensen die eventueel de mogelijkheid moeten krijgen herin te treden is in mijn ogen nonsens. De topsport meer aandacht en prioriteit geven terwijl dat de gehele coronaperiode al is gebeurd, is teruggaan in de tijd. Ga om de tafel met het management, plaatselijke zwemscholen en eventueel andere instanties en zorg dat het recreatief zwemmen kan plaatsvinden. Verval niet in de fouten die dit voorjaar gemaakt zijn. Met samenwerken is er veel te bereiken, maak hier gebruik van.

Shiva de Winter is de voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Zeeveiligheid