'Stretchen voorkomt geen blessure, het vermijden van (acute) overbelasting wel'

12 JUN 2024 13:17 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ellen Kemler

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/lifestyle/178187766/stretchen-voorkomt-blessures-en-spierpijn-hoort-erbi...

Fitness is een van de grootste sporten in Nederland. Hoewel het blessurerisico laag is, ontstaan er wel degelijk blessures. In 2022 naar schatting 880.000. Zulke blessures zijn doorgaans niet te voorkomen door vooraf te stretchen. Focus op een goede uitvoer van oefeningen en het voorkomen van overbelasting zijn daarentegen essentieel. 

Overbelasting is niet alleen het te vaak sporten zonder voldoende herstel tussendoor. Overbelasting kan immers ook acuut zijn, bijvoorbeeld door te zware gewichten te gebruiken of te veel herhalingen uit te voeren. Daarnaast ontstaan er vaak blessures door een misstap, of een verkeerde houding of beweging. Ook externe factoren zoals (te)veel werken kunnen van invloed zijn. 

Het risico op een fitnessblessures lijkt toe te nemen als fulltime werken wordt gecombineerd met meer dan 5 keer per maand fitnessen. Voor fitnessers is het daarom van belang om fit genoeg aan een training te beginnen, of hun training aan te passen na een zware werkdag. Bij vermoeidheid leiden overbelasting of een verkeerde uitvoer van oefeningen namelijk sneller tot een mogelijke blessure.  

Ellen Kemler is senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Meer binnen de rubriek Sport