Kunstcollectie met bedreigde diersoorten lanceert tijdens Amsterdam Blockchain Week

19 APR 2022 16:13 | Stichting Ocean Collective

Tijdens de Amsterdam Blockchain Week lanceren filmmakers van Nederlandse bodem genaamd Ocean Collective het ‘Museum of Extinction’, een digitale kunstcollectie van oceaan dieren die met uitsterven bedreigd zijn. 

NFT trailer: https://vimeo.com/700414214

Op dit moment zijn 90% van de populaties van grote vissoorten uitgeput, en volgens voorspellingen zal je in 2050 met je visnet meer plastic vangen dan vis. 

De EU werd deze maand nog aangeklaagd omdat het nog steeds onhoudbare visquota’s hanteert, en ook de U.N. heeft nog geen slagkracht getoont als het gaat om het creëren van wetgeving om de oceanen te beschermen. Ocean Collective is een groep filmmakers met een blauw hart, die met hun films over de oceanen het leven in zee proberen te beschermen. 

Een grimmig museum

Het ’Museum of Extinction’ laat 10 dieren zien die op de ‘red list’ van bedreigde diersoorten staan (IUCN) en geeft op een creatieve manier een grimmig kijkje in de toekomst. 

 

“Het is niet onrealistisch om te bedenken dat sommige van deze oceaan dieren zoals de hamerhaai en de zaagvis, op korte termijn zouden kunnen uitsterven en tentoongesteld worden in een museum, net als dat we nu naar musea gaan om naar dinosaurussen te kijken. Dit mogen we niet laten gebeuren. Wijij geloven dat film een krachtig middel is in deze strijd” - aldus mede-oprichter van Ocean Collective Bob van de Gronde. 

Deze week is Amsterdam Blockchain Week waarbij de crypto industrie vanuit de hele wereld in Amsterdam events kan bijwonen. Ocean Collective grijpt dit momentum aan om de oceaan problematiek onder de aandacht te brengen, en the web 3.0 community te mobiliseren voor het financiëren van een documentaireserie over ocean activisme. 

Door het creëren van ‘Ocean NFTs’ (kunstwerken die via de milieuvriendelijke blockchain Polygon worden verkocht) wil de non-profit een nieuwe manier van crowdfunding initiëren  waarbij de kopers van de kunstwerken zelf ook profiteren van een waardestijging in hun portfolio. Wanneer trailers en afleveringen worden ontwikkeld en uitgezonden, zal de community rondom het project namelijk groeien en de waarde van NFTs daardoor beïnvloed worden. 

De documentaire serie genaamd ‘Rise of the Ocean Tribe’ is een ambitieus project met in de hoofdrol de Australische Madison Stewart, ook wel ‘Shark Girl Madison’ genoemd. Zij is haaien activist is sinds haar 14e, en was eerder te zien in films zoals Sharkwater Extinction en TV shows zoals Shark Week. De 6-delige documentaire serie, die door een streaming service zal worden uitgezonden moet de oceaan problematiek aan de oppervlakte brengen, maar vooral ook de oplossing laten zien.

Naast het creëren van de documentaireserie, wordt 20% van de opbrengst van de NFTs geïnvesteerd in projecten die zich focussen op het opruimen van plastic uit de oceaan, het redden van haaien en het verwijderen van co2 uit de atmosfeer. 

Het Museum of Extinction is te bekijken op ocean-nft.com, en de kunstwerken zijn te koop op opensea.io.

Meer binnen de rubriek E-commerce