Nederlandse Stater helpt Duitsers voor het eerst digitaal een hypotheek af te sluiten

07 SEP 2023 16:16 | Stater N.V.

Lloyds Bank heeft zijn eerste hypotheek gelanceerd in Duitsland. Samen met de Nederlandse hypotheekdienstverlener Stater ontwikkelde de bank een propositie waarin bijna iedere stap van het hypotheekproces is gedigitaliseerd. Op de Duitse markt kon dat eerder nog niet. 

In Duitsland zijn ze in tegenstelling tot Nederland niet gewend om geldzaken online te regelen. “Nederland is daarin koploper”, geeft Erwin Dreuning, CEO van Starter aan. “Wat je hier ziet – één digitaal platform voor het gehele hypotheekproces– zie je verder nog bijna nergens.”

Stater neemt voor banken vrijwel het gehele hypotheekproces uit handen en zet daarbij in op digitalisering. Dit om het proces zo veel mogelijk geautomatiseerd te laten verlopen en gebruiksvriendelijk te maken. Met deze propositie bedient Stater veel Nederlandse banken.  Lloyds Bank is ook in Nederland partner van Stater.

Samen ontwikkelden ze een propositie voor de Duitse markt. “Lloyds was al wel actief in Duitsland, maar nog niet op het gebied van hypotheken”, legt Dreuning uit. “We hebben een platform gecreëerd waarin bijna alle stappen van het hypotheekproces digitaal verlopen – het aanvraagproces, maar ook het hele proces gedurende de looptijd van de hypotheek.”

“Waar Duitse consumenten tot nu toe stapels papier moesten aanleveren, veel achter mensen aan moesten bellen en weinig inzicht hadden in de status van de aanvraag, kunnen ze via ons platform bijna alles digitaal regelen”, vertelt de Stater-CEO. “Ze uploaden de documenten en zien in één oogopslag hoe de aanvraag ervoor staat. Dankzij digitalisering is de gehele doorlooptijd korter.”

Er wordt heel bewust ingezet op een geleidelijke introductie. Dreuning: “Digitalisering is in Duitsland een van onze voornaamste uitdagingen. Verandering is altijd spannend, het kan tijd kosten voordat consumenten volledig vertrouwen op het proces.”

De grootste uitdaging zagen Lloyds Bank en Stater niet aankomen: de snel stijgende rente en economische tegenwind van de laatste anderhalf jaar. “Natuurlijk is dat van invloed”, erkent Dreuning. “Maar van die hoge rentes hebben andere hypotheekverstrekkers ook last, we hebben alle vertrouwen in de propositie van Lloyds.”

Nederland blijft voorop staan voor Stater. Maar dat Europa door digitalisering, veranderend consumentengedrag en uniforme wet- en regelgeving steeds meer naar één pan-Europese hypotheekmarkt toe beweegt, biedt volgens Dreuning ook kansen. “Uiteraard helpen wij ook onze andere, of nieuwe partners als zij de grens over willen.”

Meer binnen de rubriek Economie en geld