Het Nationale Theater aast op schermtijd van de theaterbezoeker

01 MRT 2023 13:09 | Het Nationale Theater

De voorstelling Laagland (première 10 juni) van Eric de Vroedt krijgt een digitale dimensie.

Foto Gordon Meuleman

(Foto Gordon Meuleman)

Schrijver en regisseur Alkan çöklü voegt een digitale dimensie toe aan de nieuwe voorstelling Laagland van regisseur Eric de Vroedt en schrijver Nathan Vecht. Bezoekers van de voorstelling krijgen toegang tot een meerdaagse digitale vertelling waarin de personages, thema’s en verhaallijnen uit het theaterstuk al worden uitgediept vóór het publiek naar het theater gaat. Via de SneakPeek app zie je de virtuele levens van de personages en lees je mee met berichten, social media profielen en video-chats. Het Nationale Theater innoveert hiermee het traditionele theaterbezoek en laat voorstellingen doorklinken in de onlinewereld. Met deze vernieuwende manier van vertellen reikt het verhaal van het toneel tot in de broekzak van de toeschouwer.

De digitale dimensie van Laagland wordt ontwikkeld en geregisseerd door Alkan çöklü i.s.m. met het creatieve duo The Rainmakers (Ulrike Buerger-Bruijs & Wouter Van Ransbeek), die ook de drijvende kracht achter de ontwikkeling van ITA Live waren. Voor de technische realisering wordt samengewerkt met het Vlaamse gezelschap SkaGen.    

Deze unieke samenwerking wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het nieuwe cultuurloket DigitALL, een samenwerking van private fondsen en de overheid met als doel de digitalisering in de kunsten te stimuleren. De fondsen honoreerde het project vanwege zijn intrinsieke artistieke vernieuwing en grote potentie tot publieksverbreding- en vernieuwing.

Eric de Vroedt: “Ik ben zo blij dat we deze online dimensie aan Laagland kunnen toevoegen. Het stuk gaat ook over de spanning tussen de technologische vernieuwing en hoe wij mensen daar mee omgaan. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met Alkan çöklü en naar de première in Eindhoven, toch de “Tech-hoofdstad van Nederland”.

Wouter Van Ransbeek, mede-oprichter The Rainmakers: “De technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact gehad op hoe we leven, hoe we consumeren of contacten onderhouden en onze vrije tijd besteden. Met een stijgende schermtijd is de virtuele wereld steeds belangrijker geworden voor wie we zijn als mens. Juist daarom mogen we deze niet alleen overlaten aan de grote Tech-bedrijven, influencers of politici die ons via Twitter regeren. Juist kunstenaars kunnen onze virtuele wereld artistiek voeden. Corona heeft een golf aan online creativiteit veroorzaakt, het is zo belangrijk dat we nu verder bouwen aan de vervlechting van het analoge en het virtuele en zo aansluiting blijven vinden bij de generaties van morgen.”   

----

Alkan çöklü heeft op de Toneel & Kleinkunst Academie in Amsterdam gezeten. Na het spelen in een aantal film- en theaterproducties begon ook zijn passie voor het makerschap. Hij maakte o.a. de korte film Atilla die in première ging op het Nederlands Film Festival 2020 voor de debuutcompetitie en de serie En nu ben ik verliefd voor NPO3 in 2023.

De theatervoorstelling Laagland is geschreven door Nathan Vecht (Onze straat, Het jaar van Fortuyn) en wordt geregisseerd door Eric de Vroedt. Het verhaal gaat over de steeds hoger oplopende spanning tussen de anywheres en de somewheres: de hoogopgeleide kosmopolieten die zich overal thuis voelen versus de mensen die geworteld zijn in de lokale gemeenschap en de grond waarop ze wonen. De voorstelling gaat 10 juni 2023 in première in Parktheater Eindhoven, speelt als zomervoorstelling in de Koninklijke Schouwburg en gaat in het najaar op tournee door het hele land. 

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland. De thuishaven is in het hart van Den Haag met programmering op drie locaties in de stad – de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3. Jaarlijks trekt het Nationale Theater 350.000 bezoekers met een programma van ruim 800 voorstellingen: van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges, aanbod in het hele land.

Voor meer informatie over de investering van Cultuurloket DigitAll zie persbericht van Cultuurloket DigitALL.

Praktische info

De digitale dimensie van Laagland is vanaf juni 2023 te beleven. Het digitale verhaal start een aantal dagen voorafgaand aan je theaterbezoek. Je krijgt toegang tot de digitale dimensie door de SneakPeek app te downloaden. Toegang is gratis. 

Meer binnen de rubriek Theater en voorstellingen