Laura van Dolron brengt nog één keer ‘Mijn naam is Rachel Corrie’

10 NOV 2023 10:55 | Het Nationale Theater

Laura van Dolron brengt nog één keer ‘Mijn naam is Rachel Corrie’

Slaapstaking van hele nacht in het theater: ‘Ik slaap niet, zij zullen nooit meer ontwaken.’ 

In de nacht van 16 op 17 november vindt er een bijzondere bijeenkomst plaats. Laura van Dolron brengt slapeloos de nacht door in Theater aan het Spui, een wake, als aftrap van een landelijke 'slaapstaking', een estafette in theaters. Het initiatief komt voort uit de wens om aandacht te vragen voor de geweldsescalatie in Palestina en Israël en een oproep tot onmiddellijk staakt het vuren. Hiermee sluit het theater aan bij de wereldwijde roep om het geweld te stoppen.

Laura van Dolron: “Eigenlijk wilde ik Rachel Corrie niet meer spelen, omdat ik te oud ben. Maar nú moet het weer. Juist omdat ik maar door ga met leven, en zij dood blijft. Rachel Corrie en zij allemaal. Ik slaap niet, zij zullen nooit meer ontwaken. Kom als je ook vorm wilt geven aan je betrokkenheid en je onmacht, en je (wan)hoop.” 

De avond begint op donderdag om 23.00 uur en zal duren tot naar verwachting 08.30 uur op vrijdagochtend. Het programma omvat onder andere de tekst van de voorstelling ‘Mijn naam is Rachel Corrie’, die 15 jaar geleden op hetzelfde podium werd gespeeld door Van Dolron. Het stuk vertelt het aangrijpende verhaal van de Amerikaanse studente Rachel Corrie, die zich in Rafah, een stad in de Gazastrook als levend schild opwierp tussen de woning van een Palestijnse apotheker en Israëlische bulldozers, met fatale gevolgen. Leden van het ensemble van Het Nationale Theater brengen ook de tekst 'How to Remain a Humanist After a Massacre in 17 Steps' van de Israëlische toneelschrijfster Maya Arad Yasur.

Betrokkenheid, onmacht en wanhoop

De bijeenkomst biedt een platform om betrokkenheid, onmacht en (wan)hoop vorm te geven. Van Dolron roept mensen op om langs te komen, in gesprek te gaan, stil te staan en stil te zijn. Theater aan het Spui zal die nacht openblijven, zodat mensen kunnen arriveren of gaan wanneer zij willen. Iedereen is welkom om deze nacht samen te beleven. 

Deze aankondiging markeert het startschot van een landelijke actie waarbij gestreefd wordt om in meerdere theaters een slaapstaking te organiseren—een wake voor degenen die niet meer ontwaken.

______

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Laura van Dolron, publiciteit@lauravandolron.com, tel. nr.: 06-81410261

Adres: Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur