Ioniqa trekt nieuwe investering aan voor plastic recycling

30 JAN 2024 10:33 | Ioniqa

Ioniqa Technologies B.V. ('Ioniqa') is zeer verheugd met de ​​belangrijke investering door het Circular Plastics Fund van Infinity Recycling ('IRC') om de opschaling en de commercialisering van Ioniqa’s circulaire PET Polyester recyclingtechnologie te versnellen.

Ioniqa's innovatieve technologie transformeert laagwaardig post-consumer PET plastic afval naar grondstoffen vergelijkbaar in kwaliteit als grondstoffen gemaakt vanuit fossiele bronnen. Met de mogelijkheid om een breder scala aan afval te verwerken, inclusief gekleurd plastic, biedt Ioniqa's technologie een oplossing voor de verwerking van PET-afval dat momenteel niet recyclebaar is. En de technologie creëert een gerecycled materiaal geschikt voor hoogwaardige toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, zoals voedselveilig verpakkingsmateriaal. Ioniqa heeft deze technologie succesvol gedemonstreerd in een industriële productiefaciliteit in Nederland en brengt deze nu op de markt met strategische licentiepartner Koch Technology Solutions.

Infinity Recycling levert groeikapitaal aan bedrijven die de totstandkoming van een circulaire economie voor kunststoffen kunnen versnellen en helpt hen vervolgens via deze investering met het opschalen. Ioniqa's recyclingoplossing onderscheidt zich door bestaande recyclingtechnologieën aan te vullen met een kosteneffectieve oplossing, en zo de opschaling van de industrie als geheel te bevorderen.

Aldus Tonnis Hooghoudt, oprichter en CEO van Ioniqa; "Het ontwikkelen van een baanbrekende nieuwe technologie zoals die van ons vereist geduld, toewijding en financiering. Met deze investering van IRC in Ioniqa is een succesvolle lancering van industriële licenties voor klanten wereldwijd weer een stuk dichterbij gekomen. Bovendien stelt de investering Ioniqa in staat om het scala aan geschikte afvalstoffen verder uit te breiden naar bijvoorbeeld polyester textiel".

Jeroen Kelder, Managing Partner bij Infinity Recycling; "We volgen Tonnis en het team nu al een paar jaar en zijn verheugd om het bedrijf verder te helpen met opschalen en de baanbrekende technologie uit te rollen. De wereld heeft dringend behoefte aan een circulaire oplossing voor kunststof verpakkingen en textiel. Ioniqa heeft een efficiënte oplossing ontwikkeld die laagwaardig PET (en polyester) afval kan omzetten in materialen geschikt voor hoogwaardige toepassingen in levensmiddelen- of kledingindustrie". Arie Hooimeijer, Head of Investments bij Infinity Recycling: "We kijken ernaar uit om samen te werken met het team van Ioniqa en haar partner Koch Technology Solutions om het succes van het bedrijf te versnellen en echte impact te leveren voor het milieu en onze belanghebbenden."

Over Ioniqa

Ioniqa is een clean-tech spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (Nederland), gespecialiseerd in het creëren van waarde uit afval met behulp van haar eigen circulaire technologie. Met een kosteneffectief proces kan Ioniqa de kringloop voor kunststoffen sluiten, te beginnen met PET-kunststoffen. Winnaar van de Nationale Iconen 2019 en gesteund door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, transformeert de innovatie van Ioniqa alle soorten en kleuren PET-afval in waardevolle bronnen voor 'virgin-quality' gerecycled PET. Upcycling-processen voor andere soorten plastic worden onderzocht en worden binnenkort gelanceerd.

Meer informatie is beschikbaar op: www.ioniqa.com

Contact e-mailadres: info@ioniqa.com

* Ioniqa werd geadviseerd bij deze transactie door Del Canho & Engelfriet.

 

Over Infinity Recycling

Infinity Recycling is opgericht in 2019 om markten te creëren voor end-of-life afvalstromen door te investeren in geavanceerde technologieën die circulariteit in de kunststofindustrie mogelijk maken. Hun eerste fonds, het Circular Plastics Fund, draagt bij aan het oplossen van het plastic afvalprobleem en het creëren van de broodnodige capaciteit in hoogwaardige gerecyclede grondstoffen. Het fonds voert een op rendement en impact gerichte beleggingsstrategie uit die waarde-creatie stimuleert in geavanceerde recycling en de overgang naar een circulaire economie voor kunststoffen versnelt. Voortbouwend op het momentum in investeerdersinteresse en deelname, is het fonds goed op weg naar de definitieve afronding, gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

Meer informatie is beschikbaar op: www.infinity-recycling.com

Contact e-mailadres: enquiries@infinity-recycling.com

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid