Vanwege de droogte, die een vierde opeenvolgende oogst bedreigt in delen van Ethiopië, Kenia en Somalië, ligt conflict op de loer. Dit is de uitkomst van een nieuwe driemaandelijkse update die de bevindingen analyseert van een wereldwijde tool voor vroegtijdige waarschuwing.
De update, uitgegeven door het Water, Peace and Security (WPS)-partnerschap, waarschuwt ook dat overstromingen in Zuid-Soedan en afnemende watervoorraden in Noord-Kameroen tot conflicten kunnen leiden, en stelt vast dat het Midden-Oosten nog steeds geteisterd wordt door instabiliteit en protesten in verband met de slechte watersituatie.
De tool maakt gebruik van machine learning om mogelijke conflicten tot een jaar van tevoren te voorspellen. De laatste update van het WPS-partnerschap, gebaseerd op een analyse van gegevens van december 2021 en gericht op de komende 12 maanden, voorspelt ook aanhoudende of opkomende conflicten in Syrië, Irak, Afghanistan en delen van de onder andere de Filipijnen, en merkt op dat water gerelateerde problemen een van de oorzaken van een dergelijk conflict kunnen zijn.
De tool is ontwikkeld en wordt onderhouden door het WPS Partnership, bestaande uit experts van IHE Delft het World Resources Institute, Deltares, The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), Wetlands International en International Alert.
De laatste update voorspelt opkomende of aanhoudende conflicten voor de komende 12 maanden in een groot deel van het Tigris-Eufraatbekken, en merkt op dat "de hele regio verstrikt is in een complexe strijd met wateronzekerheid en de vele implicaties ervan voor mensen en economieën, en voor regionale stabiliteit in het algemeen".
WPS-coördinator Susanne Schmeier, IHE Delft Associate Professor in Water Law and Diplomacy, zei dat de uitdagingen voor de regio complex en onderling verbonden zijn.
“Terwijl de droogte aanhoudt in het Eufraat-Tigrisbekken, zullen landen als Irak, Iran en Syrië – die allemaal worstelen met inefficiënt waterbeheer en -beleid – protesten en instabiliteit blijven ervaren, maar ook een voortdurend toenemend risico zien van regionale spanningen over gedeelde waterbronnen.”
In Ethiopië ondermijnen gevechten, instabiliteit en een verzwakking van de staat het vermogen om de droogte en de ernstige gevolgen ervan aan te pakken. De tool voorspelt conflicten in het zuiden en oosten van Ethiopië – dit komt bovenop het conflict dat in november 2020 oplaaide in het noorden van het land.
"De droogte bedreigt een vierde oogst op rij, waardoor plattelandsbewoners weinig middelen resten om in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. Velen, die met slechte vooruitzichten worden geconfronteerd, zien zich gedwongen hun huis te verlaten op zoek naar alternatieven”, aldus Charles Iceland, directeur van Global and National Initiatives bij het World Resources Institute.
Maar er is ook hoop. Door nieuwe technologie die ontzilting van water goedkoper maakt, heeft Israël water kunnen verkopen aan Jordanië, een van 's werelds meest water-onzekere landen. Hoewel de spanningen rond water tussen Jordanië en Israël voortduren, ondertekenden de twee landen in november 2021 een intentieverklaring voor een overeenkomst waarbij Jordanië zonne-energie naar Israël zal exporteren in ruil voor waterleveringen. De tool voorspelt geen omvangrijk geweldsconflict in Israël of Jordanië in de komende 12 maanden.
De WPS Global Early Warning Tool, gelanceerd in 2019, maakt gebruik van 15-20 wereldwijde indicatoren waarvan bewezen is dat ze de belangrijkste zijn van de meer dan 200 die werden overwogen.
Inwoners van Turkana, Kenia, graven ondiepe putten om bij drinkwater te komen in een droge rivierbedding (november 2021). Foto gemaakt door Rolien Sasse, WPS partnership.
Over het Water, Peace and Security partnerschap
Het WPS-partnerschap is in 2018 opgericht om pionierswerk te verrichten bij de ontwikkeling van innovatieve informatiehulpmiddelen en praktische benaderingen ter ondersteuning van lokale en internationale actoren die in risicogebieden werken. Met behulp van deze tools en benaderingen zijn water gerelateerde veiligheidsbedreigingen tijdig te voorspellen en te voorkomen. Het WPS-partnerschap omvat een aantal organisaties die worden ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Duitse Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). De huidige partners zijn: IHE Delft (lead), World Resources Institute, Deltares, The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), Wetlands International en International Alert. Daarnaast werkt het consortium samen met een groeiend aantal andere organisaties, waaronder: Oregon State University en Clingendael – het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen.
Over IHE Delft Institute for Water Education
IHE Delft is de grootste internationale academische wateropleidingsinstituut ter wereld en is gevestigd in Delft, Nederland. Sinds 1957 heeft het Instituut wateronderwijs en -training gegeven aan professionals uit meer dan 160 landen, voornamelijk uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In samenwerking worden tal van onderzoeken en projecten uitgevoerd om de capaciteit in de watersector wereldwijd te versterken. Door capaciteitsontwikkeling wil IHE Delft een bijdrage leveren aan het behalen van alle duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) waarin water centraal staat.
Dit is een origineel bericht van IHE Delft Institute for Water Education
Ga naar alle berichten van deze organisatie.