Nieuwe netwerktechnologie bespaart 90% materiaal bij nieuwbouw

23 SEP 2022 17:05 | FiberUnlimited

Grondstoffen zijn schaars en prijzen gaan pijlsnel omhoog. Gebaseerd op de POF-technologie (Polymer Optical Fiber) levert FiberUnlimited supersnelle OptoLux® indoor infrastructuur met 90% minder materiaal dan de traditionele kopernetwerken. De infrastructuur verbruikt 40% minder energie en aanleg kan in de helft van de uren. Daarmee is OptoLux® een toekomstbestendige en duurzame oplossing voor connectiviteit voor vastgoed, zeker naarmate het aantal vierkante meters oploopt. En dat is goed nieuws voor elke vastgoed- en projectontwikkelaar om tegen fors minder kosten meer kwaliteit te kunnen leveren.

Polymer Optical Fiber maakt voor datatransport gebruik van LED-technologie en ultradunne 2,2 mm optische kabels. De infrastructuur heeft ongelimiteerde bandbreedte waarmee een Ethernet netwerk wordt gerealiseerd. Een slimme integratie hiervan in verlichtingssystemen combineert connectiviteit en ledverlichting in één oplossing, wat naast een materiaalbesparing ook een enorme flexibiliteit oplevert.

Kilometers minder kabel

De grootste materiaalbesparing komt door de toegepaste netwerktopologie, de wijze waarop apparaten en gebruikers met elkaar verbonden zijn. Bij traditionele netwerken krijgt elke aansluiting voor gebruikers en apparaten een eigen verbinding met een centrale schakelkast dat vele honderden kilometers kabel vraagt in elk pand. Met de OptoLux® oplossing worden meerdere aansluitpunten als een ketting of in een ring aan elkaar gekoppeld. Dat scheelt tot wel 90% aan benodigde kabel waarbij POF-kabels ook nog eens meer dan 30 jaar meegaan, herbruikbaar en volledig recyclebaar zijn. En ook een volledig extra systeem aan kabelgoten is niet meer nodig.

50% minder arbeid

Niet alleen grondstoffen zijn schaars. Elektrotechnisch monteurs zijn eveneens met een lampje te zoeken. Aanleg van het POF-netwerk met OptoLux® kost 50% minder arbeidsuren. In tegenstelling tot koperen kabels kan POF probleemloos naast de elektriciteit in de kabelgoten worden gelegd en kunnen kabels gemakkelijk overal tussendoor worden aangelegd zonder kwaliteitsverlies. Het netwerk kan eenvoudig in elkaar worden geklikt door OptoLux® modules met POF kabel aan elkaar te rijgen. Daardoor is het altijd mogelijk om naderhand nieuwe aansluitpunten in zo’n keten toe te voegen of te verplaatsen.

Oneindige mogelijkheden

Steven Bleker (CEO FiberUnlimited): “Met POF maken we panden klaar voor de toekomst. Met slimme connectiviteit waarmee vastgoed klaar is voor de mogelijkheden van de Internet of Things. Met een duurzaam netwerk dat volledig circulair is. Maar ook met een flexibel en schaalbaar netwerk dat zich aanpast aan de eisen van de tijd. Dat kan vandaag een geluidssysteem, camera, sensor of bluetooth-baken zijn, maar in de toekomst systemen voor het vliegen met drones. Onze infrastructuur is nu al voorbereid op de eindeloze toekomstige mogelijkheden voor elk gebouw.”

5 Miljoen voor expansie

Momenteel werkt FiberUnlimited aan de uitrol van hun technologie in het volledig vernieuwde distributiecentrum van NedCargo in Soesterberg (25800 m2), het spiksplinternieuwe en zeer duurzame HelloWorld (46953 m2) bij Schiphol in samenwerking met Delta Development en VolkerWessels Logistics,  het nieuwe distributiecentrum van Vos Transport in Zaltbommel (18000 m2) in samenwerking met Intospace als Living Lab en de prachtige bestemming ARA Almelo (46000 m2) van Stellar Development in samenwerking met Heembouw dat met in verlichting geïntegreerde POF-infrastructuur wordt uitgerust waardoor deze panden perfect mee kunnen ademen met de huurderswensen van vandaag en morgen.

High tech investeerder FORWARD.one en regionale investeerder Oost NL zien de potentie van de technologie achter FiberUnlimited en maken exponentiele groei mogelijk in Europa en ver daarbuiten. Met een eerste financieringsronde van 5 miljoen kan er worden ingezet op internationale groei en doorontwikkeling van haar producten en diensten om gebouwen te bevrijden van vervuilende technologie.

Over FiberUnlimited

Perfecte connectiviteit wordt in de bouwsector steeds belangrijker. In nieuwe woningen en kantoren is state-of-art connectiviteit een vereiste, net zoals in zorgvastgoed en de retail. Met betere, energiearme, toekomstbestendige netwerken wil FiberUnlimited bijdragen aan een beter functionerende en duurzame maatschappij. FiberUnlimited is marktleider in POF oplossingen en producten en heeft de ontwikkeling en productie daarvan volledig in eigen hand. De ambitie is om wereldwijd uit te groeien tot de nieuwe standaard voor indoor netwerken. Website: https://fiberunlimited.com/

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media