'Enkelblessures kostbaar voor sporters; gemiddeld zestien dagen buiten spel'

27 SEP 2023 10:21 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL 

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Oranje mist Frenkie de Jong zo goed als zeker tegen Frankrijk en Griekenland | Voetbal | NU.nl

Twee derde van de enkelblessures leidt tot sportverzuim. Frenkie de Jong moet dit helaas ook aan den lijve ondervinden. Hij mist zo goed al zeker de interlands van Oranje tegen Frankrijk en Griekenland.

Enkelblessures verschillen in gradatie van licht tot ernstig. Zeventig procent van de enkelblessures is dermate ernstig dat de sporter tijdelijk niet kan sporten. Dit blijkt uit een rapportage over sportblessurecijfers van VeiligheidNL. De duur van het verzuim loopt uiteen, het gemiddelde sportverzuim per enkelblessure komt neer op zestien dagen.

Jaarlijks ontstaan er tijdens het sporten veel enkelblessures, in 2022 naar schatting 490.000. Hoewel een enkelblessure met regelmaat wordt afgedaan als een simpele blessure (“Het is maar een enkeltje…”), leiden deze blessures samen op jaarbasis toch tot flink aantal dagen sportverzuim. En dat terwijl het risico op een sportblessure flink kan dalen door het gebruik van bewezen effectieve blessurepreventie maatregelen als een enkelbrace, enkeltape of enkelversterkende oefeningen.

Om nieuwe enkelbandletsels te voorkomen is het advies om de preventieve maatregel vol te houden. Het is daarom belangrijk dat sporters een methode of maatregel kiezen die bij hen past, zo houden ze het gebruik ervan langer vol. Uit onderzoek is gebleken dat het combineren van preventieve middelen of maatregelen geen meerwaarde heeft. Dus één methode kiezen en deze volhouden is genoeg.

Meer binnen de rubriek Sport