Terugleververgoeding bijna gehalveerd in een jaar tijd

07 AUG 2024 10:35 | Overstappen.nl

Bij enkele leveranciers verdwijnt de terugleververgoeding volledig

De gemiddelde terugleververgoeding voor huishoudens met zonnepanelen is in augustus 2024 nog maar 4,84 cent. Een jaar eerder lag het gemiddelde nog op 8,48 cent. Bij sommige leveranciers verdwijnt de terugleververgoeding volledig of is deze teruggebracht tot 1 cent,  dat blijkt uit onderzoek van alle modelcontracten van Nederlandse energieleveranciers door Overstappen.nl. De lage terugleververgoeding raakt huishoudens met zonnepanelen flink in de portemonnee: zij zien aanzienlijk minder inkomsten als zij meer stroom terugleveren dan verbruiken. Vooral klanten die meer opwekken dan ze verbruiken zijn hier flink de dupe van.

Hogere kosten voor energieleveranciers

De verlaging van de terugleververgoeding heeft onder andere te maken met veranderingen in de marktprijzen voor elektriciteit en de gestegen kosten voor het terugleveren aan het. Inmiddels rekenen alle leveranciers wel een vorm van terugleverkosten om deze kosten op te vangen. 

Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl legt uit: "De halvering heeft ook sterk te maken met de salderingsregeling: klanten leveren stroom terug op het moment dat de prijzen erg laag zijn, en mogen dit “wegstrepen” (salderen) tegen stroom voor de normale uurprijs. Vooral voor klanten die meer terugleveren dan zij verbruiken is dit een harde klap. In vergelijking met een jaar geleden krijgen zij nu maar de helft van de terugleververgoeding voor de stroom die ze meer terugleveren dan verbruiken. Klanten die hun zonnestroom vooral zelf gebruiken, zullen hier weinig van merken omdat de terugleververgoeding hier niet van toepassing is."

Terugverdientijd zonnepanelen steeds langer

Door de lagere terugleververgoeding verdienen huishoudens hun zonnepanelen minder snel terug. Hoe meer zonnepanelen, hoe langer de terugverdientijd. Volgens Schlagwein zijn thuisbatterijen hierdoor steeds aantrekkelijker. ‘Met een thuisbatterij kan je stroom opslaan en later gebruiken in plaats van meteen terug te leveren aan het net. Je slaat zo twee vliegen in één klap: aan de ene kant vermijd je de lage terugleververgoeding en aan de andere kant gebruik je de stroom zelf waardoor je geen verbruikstarief betaalt. Daarnaast zijn ook de leverancier en netbeheerder geholpen met de ontlasting van het stroomnet. Een aantal energieleveranciers startte onlangs al een campagne om de consument te stimuleren meer opgewekte energie zelf te gebruiken.’

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met Tom Schlagwein, expert Energie bij overstappen.nl, 06 156 485 91, tom@overstappen.nl Bekijk hier het volledige artikel met overzicht van de terugleververgoedingen: https://www.overstappen.nl/nieuws/terugleververgoeding-bijna-gehalveerd-in-een-jaar-tijd/

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen