'Blessurerisico bij tennis is hoog'

08 MEI 2023 12:37 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Nadal mist ook toernooi in Rome en wacht race tegen de klok voor Roland Garros | Tennis | NU.nl

Diverse tennisspelers kampen momenteel met blessures. Rafael Nadal heeft zich al afgemeld voor de Masters in Rome en ook voor Tallon Griekspoor is het maar de vraag of hij mee kan doen.

Tennis staat in Nederland niet in de top 3 van blessuresporten, het blessurerisico is echter wel hoog.

Met het blessurerisico wordt het aantal blessures per 1000 uur sport bedoeld. Gemiddeld lag dat in Nederland in 2021 op 2,1 blessures per 1000 uur sport. Voor de tennissport was het blessurerisico echter 5,5, meer dan twee keer zo hoog dus. Het hogere risico kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan het type bewegingen binnen deze sport, de hoge intensiteit en misschien ook wel de lange wedstrijden.

In de tenniswereld is er zeker aandacht voor blessures binnen de sport. Veel aandacht gaat uit naar de bovenste extremiteit, omdat de sport zich hiermee onderscheidt van veel andere sporten. Beide tennissers hebben echter blessures aan de onderste extremiteiten (heup en enkel). Het oplopen van een enkelblessures is zeker geen unicum binnen de tennissport. Dit laat wel zien dat er bij preventie ook aandacht moet zijn voor preventie van blessures aan de benen.

Meer binnen de rubriek Sport