'Knieblessures leiden tot leegte op het sportveld'

01 JUN 2023 10:32 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Onderzoeker/projectleider bij VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Geen mirakel voor Mead: Sarina Wiegman laat supervedette buiten WK-selectie | Sportnieuws

Het WK-voetbal voor vrouwen komt eraan. Het is een sport die geplaagd wordt door kruisbandblessures. Het Engelse team is hier een goed voorbeeld van. Topspeelster Beth Mead is nog niet voldoende hersteld en zal het WK moeten missen, evenals twee andere vrouwen. Voor Nederland zal Vivianne Miedema niet aanwezig zijn.

Volgens een recente overzichtsstudie, lukt het professionele voetballers om gemiddeld na 6,1 tot 11,1 maanden herstel terug te keren op het voetbalveld. Mannen lijken wat sneller te herstellen dan vrouwen. De kans dat vrouwen na een jaar weer op het veld staan is ongeveer 25 procent lager vergeleken met mannen. Dat Mead zeven maanden na haar blessure niet is opgeroepen voor het WK is dus niet verwonderlijk.

Dat een blessure aan de knie veel impact kan hebben op de sportdeelname geldt ook voor Nederlandse sporters. De knie is niet alleen het meest aangedane lichaamsdeel als het gaat om sportblessures. Bij sporters die gestopt zijn met hun sportbeoefening vanwege een (zware) blessure, was een knieblessure bij een kwart de reden om te stoppen (rapportage wordt binnenkort verwacht). Van alle stoppende sporters, gaf 5 procent aan een voorste kruisbandblessure te hebben. Hoewel er al veel onderzoek wordt gedaan naar de behandeling, revalidatie en het hervatten van het sporten na een knieblessure, blijft aandacht voor knieblessures noodzakelijk om de aangedane sporters weer terug te krijgen en te houden op het sport- en beweegveld.

Meer binnen de rubriek Sport