Den Haag laat zich zien op Het Gala van het Nederlandse Theater

12 SEP 2023 14:15 | Het Nationale Theater

Het Nationale Theater organiseert prijzengala in Amsterdam

Eric de Vroedt opende vorige week het Nederlands Theater Festival met zijn daverende Staat van het Theater, Het Nationale Theater levert aanstaande zondag de glansrijke hekkensluiter. Op 17 september vindt de feestelijke afsluiting van het Nederlands Theater Festival plaats in Amsterdam. Tijdens het Gala van het Nederlands Theater worden de belangrijkste toneelprijzen van het land uitgereikt. Het Nationale Theater uit Den Haag organiseert dit jaar de invulling van het prijzengala: een ceremonie vol theater en muziek. De presentatie wordt verzorgd door Soumaya Ahouaoui en Rick Paul van Mulligen, ensemble-leden van Het Nationale Theater, regie van Noël Fischer en Eric de Vroedt. Het Gala vindt plaats in Internationaal Theater Amsterdam.

Haagse nominaties

Maar liefst drie acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater zijn genomineerd voor de VSCD-Toneelprijzen en twee voorstellingen hebben een Zilveren Krekel gewonnen. Mariana Aparicio, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen zijn onder de genomineerden. Aparicio heeft de nominatie voor de Theo d’Or gekregen voor haar rol in De jaren, geregisseerd door Eline Arbo. De Koning is genomineerd voor de Theo d’Or voor haar titelrol als generaal Coriolanus in het gelijknamige theaterstuk, geregisseerd door Nina Spijkers met eindregie van Liesbeth Coltof. Rick Paul van Mulligen ontvangt de nominatie voor de Arlecchino voor zijn rol in Queer Planet, geregisseerd door Noël Fischer. Twee producties van HNTjong hebben Zilveren Krekels gewonnen: ‘Erik of het klein insectenboek’ en ‘STOM’. De jury heeft ‘Erik of het klein insectenboek’, geregisseerd door Noël Fischer, bekroond om de indrukwekkende visuele vormgeving van de voorstelling. Daarnaast won ‘STOM’, geregisseerd door Casper Vandeputte, de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende productie. De winnaars zijn ook de genomineerden voor de Gouden Krekel die zondag wordt uitgereikt. Tijdens het Nederlands Theater Festival speelt Het Nationale Theater met 'De jaren' en 'Stom' voor uitverkochte zalen in Amsterdam.

De prijzen

De uitreiking vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater, als afsluiting van het Nederlands Theater Festival, in Internationaal Theater Amsterdam:

·       Theo d’Or - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende vrouwenrol.

·       Louis d’Or - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende mannenrol.

·       Colombina - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende vrouwenrol.

·       Arlecchino - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende mannenrol.

·       Proscenium - VSCD Toneelprijs voor de persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie, de muzikale ondersteuning (et cetera) van een toneelproductie of een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de podiumkunsten.

·       Regieprijs voor de meest indrukwekkende regie van het afgelopen seizoen.

·       Wijkjuryprijs voor de favoriete voorstelling van passievolle theaterbezoekers

·       ACT-Award voor een persoon of instelling die bijdraagt aan de verbetering van het werkveld van acteurs

·       Mime/Performance prijs voor de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de mime en performance.

Het Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival opent jaarlijks het nieuwe theaterseizoen met De Staat van het Theater. Daarin geven prominenten uit het culturele veld traditiegetrouw hun kijk op het Nederlandse theaterklimaat. Het festival toont van 7 t/m 17 september het meest indrukwekkende wat er in het afgelopen seizoen op theatergebied te zien is en wordt afgesloten met de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen. 

Meer informatie over het Nederlands Theater Festival

__________________________

Einde Persbericht

 

Beeldmateriaal zal zondagavond 17 september, na bekendmaking van de winnaars, beschikbaar zijn. Voor meer informatie, interviewaanvragen en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Jeroen van der Hulst jeroenvanderhulst@hnt.nl, 06-12666949 Lonneke van Eden, lonneke@tf.nl, 06-29030776

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur