'Meer concurrentie en mogelijk lagere prijzen op de markt door nieuw 5G-internetproduct'

14 OKT 2024 16:11 | Overstappen.nl
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jean-Paul Würsten

Aanleiding:
Druk op KPN en Ziggo groeit: 5G-dienst brengt verandering op internetmarkt | Tech | NU.nl

Met de introductie van Odido’s nieuwe 5G-internetdienst is er vanaf 14 oktober een vierde optie voor vast internet in Nederland. Naast internet via de kabel van Ziggo en via de koperlijn of glasvezelkabel van bijvoorbeeld KPN, kunnen Nederlanders nu ook kiezen voor vast internet via het 5G-netwerk van Odido. Deze ontwikkeling zorgt voor meer keuze op de markt en brengt mogelijk lagere prijzen met zich mee.

De lancering van vast internet via 5G is een positieve stap voor internetgebruikers in Nederland, omdat het voor meer concurrentie zorgt. Odido introduceert een product dat bijna iedereen kan gebruiken. Het is eenvoudig te installeren en door de lage prijs is het toegankelijk voor een breed publiek. Met een tarief vanaf 20 euro per maand behoort Odido tot de goedkoopste aanbieders van vast internet in Nederland.

De internetmarkt werd tot nu toe grotendeels gedomineerd door KPN en Ziggo. De komst van dit nieuwe product van Odido brengt meer concurrentie en zal leiden tot lagere prijzen en een verbeterde kwaliteit van diensten. Hoe meer concurrentie, hoe harder aanbieders hun best moeten doen om klanten te behouden.

De ACM houdt de markt nauwlettend in de gaten. Hoewel de ACM aangeeft dat er voldoende concurrentie op de internetmarkt is, vinden partijen als de Consumentenbond dat er te weinig concurrenten zijn. Door het nieuwe product van Odido, wordt dit probleem deels opgelost door een betaalbaar alternatief te bieden.

Een logisch gevolg is dat grote spelers zoals Ziggo of KPN hierop zullen reageren, mogelijk met scherpe aanbiedingen of door vergelijkbare producten te ontwikkelen. Of ze daadwerkelijk actie gaan ondernemen, en op welke manier, blijft nog even afwachten. Bovendien is het belangrijk om de kwaliteit van de 5G-verbinding van Odido in de gaten te houden, zeker als het aantal gebruikers groeit. Dit kan een bepalende factor zijn voor het succes van het nieuwe product.

Als de concurrentie niet toeneemt of de kwaliteit van de 5G-verbinding tegenvalt, kan dit ervoor zorgen dat de prijzendruk verdwijnt. De markt blijft dan in handen van de grote spelers, zonder dat er echte veranderingen plaatsvinden. Nederlanders die gebruikmaken van internet zullen dan de voordelen verliezen die meer concurrentie zou kunnen bieden, zoals lagere prijzen en betere service.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met Jean-Paul Würsten, expert Telecom bij overstappen.nl, 06 47321213, jean-paul@overstappen.nl.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media