Augustus: Oklahoma ‘Keuze van het Nederlands Theaterfestival’

11 JUL 2024 13:30 | Toneelgroep Maastricht

Augustus: Oklahoma ‘Keuze van het Nederlands Theaterfestival’

Het Nederlands Theaterfestival heeft de voorstelling Augustus: Oklahoma -geproduceerd door De Theateralliantie en Toneelgroep Maastricht- verkozen tot ‘De Keuze van het Festival’. De voorstelling die hoge ogen gooide bij publiek en pers zal in dat kader nog twee keer te zien zijn tijdens het openingsweekend van het festival dat de mooiste en meest indrukwekkende voorstellingen toont van het afgelopen seizoen. Een twaalfkoppige cast met onder anderen Ariane Schluter, Wendell Jaspers, Anneke Blok en Porgy Franssen speelt Augustus: Oklahoma van Tracy Letts onder regie van Michel Sluysmans. Een meer dan 3 uur durend familiedrama dat in vlijmscherpe dialogen de ondergang schetst van de disfunctionele familie Weston. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september is Augustus: Oklahoma te zien in de grote zaal van Internationaal Theater Amsterdam. De kaartverkoop is gestart via www.tf.nl.

Rosalie Mohr, Theateralliantie: ‘We zijn blij dat de voorstelling Augustus: Oklahoma is geselecteerd als een van de mooiste en meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, en dat het publiek alsnog de kans krijgt om deze voorstelling te gaan zien.  Een productie op dit formaat is alleen mogelijk door krachten te bundelen. Ik ben dan ook heel erg trots dat we met de Theateralliantie deze samenwerking tussen Toneelgroep Maastricht en alle deelnemende theaters mogelijk hebben kunnen maken.’

Regisseur Michel Sluysmans: ‘Uiteraard zijn we zeer vereerd met de uitnodiging van het Nederlands Theaterfestival om Augustus: Oklahoma nog twee keer te spelen. Het is een voorstelling waarin heel veel hart en ziel zitten en waar we zeer trots op zijn. De uitnodiging van het festival is een groot compliment aan alle acteurs, ontwerpers en crew die ervoor hebben gezorgd dat afgelopen seizoen heel veel mensen een prachtige toneelavond hebben mogen beleven. Het is een cadeau om het verhaal van de familie Weston nog twee keer met het publiek te mogen delen.’

Augustus: Oklahoma

Augustus: Oklahoma was afgelopen theaterseizoen de toneelhit in de Nederlandse theaters. Meer dan 25.000 bezoekers zagen het Pulitzer Prize winnende familiedrama. Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. Maar Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar.

Cast

De cast bestaat uit twaalf acteurs: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur