Rotterdamse mondhygiënisten zorgen dat kinderen van statushouders een gezonde mond krijgen

04 JUL 2024 13:52 | Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

Prachtig initiatief van Rotterdamse mondzorgverleners om kinderen van statushouders een goede start te geven.

Op initiatief van Rotterdamse mondhygiënisten screenen en behandelen mondzorgverleners kinderen van statushouders op lokatie

Op zaterdag 6 en 13 juli a.s. screenen Rotterdamse mondzorgverleners; tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten, 220 kinderen van statushouders op het schip Silja Europa aan de Merwehaven te Rotterdam. Op verzoek van stichting Mano, een organisatie die zich inzet voor de meest kwetsbaren in de Rotterdamse samenleving, slaan mondzorgverleners de handen in elkaar om de gebitten van deze kinderen niet alleen te onderzoeken maar ook te behandelen. Deze aanpak is uniek in zijn soort en is een mooie, creatieve manier om moeilijk te bereiken doelgroepen voor de mondzorg te benaderen.

Achterstand mondzorg

Dit initiatief is hard nodig. Deze kinderen beginnen vaak met een achterstand qua mondgezondheid. Vaak is er sprake van achterstallig onderhoud en een hoger dan gemiddeld aantal (pijn)klachten op het gebied van tandheelkundige problemen. Dit komt door de beperkte mondzorg in de landen van herkomst en slechte hygiëne tijdens de soms langdurige vlucht.

Preventieve mondzorg en waar nodig direct behandelen

Op het schip vinden de eerste consulten plaats in vier spreekkamers.  De kinderen worden na de intake in drie groepen ingedeeld; kinderen die acute zorg nodig hebben, kinderen die zorg nodig hebben maar geen acute zorg en kinderen die geen zorg nodig hebben op korte termijn maar wel voorlichting en of advies. Aan de kade is een volledige tandheelkundige unit aanwezig, voor het maken van röntgenfoto’s en het behandelen van de kinderen.

Mooie samenwerking in Rotterdam

Dit initiatief is een mooie samenwerking tussen mondhygiënisten, tandartsassistenten en tandartsen. Veel partijen hebben dit ook financieel of materieel mogelijk gemaakt, zonder hen was dit niet van de grond gekomen. Stichting Mondzorg en Stichting WS Burgerfonds hebben voor een hypermoderne mobiele tandartspraktijken gezorgd, waarmee de tandartsen op de wal direct de kinderen kunnen behandelen.

Noot voor de redactie/niet voor publicatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilse Timmermans via 06 14123200, initiatiefnemer en mondhygiënist of Hennie Zoontjes, woordvoerder NVM-mondhygiënisten, 06 345 88422 of hennie.zoontjes@mondhygienisten.nl. Voor meer informatie over de partijen die dit initiatief ondersteunen: Stichting WS Burgerfond: HOME | WS Burgerfonds Stichting Mondzorg: https://www.stichtingmondzorg.nl/ Particuliere partijen, https://www.vertimart.nl/ en https://www.hofmeester.nl/ hebben ruimhartig bijgedragen aan de ondersteuning van dit initiatief.

Meer binnen de rubriek Zorg