Nominaties VSCD-Toneelprijzen bekend

31 MEI 2023 21:15 | Het Nationale Theater

Mariana Aparicio, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen genomineerd voor belangrijkste theaterprijzen 

Op 31 mei zijn de genomineerden voor de VSCD-Toneelprijzen bekendgemaakt. Mariana Aparicio, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen, acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater, zijn onder de genomineerden. De uitreiking van de prijzen vindt plaats in Amsterdam op 17 september 2023 tijdens het Nederlands Theater Festival.  

Klik hier voor hoog resolutie beeldmateriaal​​​​​​

Presentator Cornald Maas verraste een aantal acteurs die genomineerd zijn voor de belangrijkste VSCD Toneelprijzen op tv in de uitzending van Theater Maas. Mariana Aparicio heeft de nominatie voor de Theo d’Or gekregen voor haar rol in De jaren, geregisseerd door Eline Arbo. Yela de Koning is genomineerd voor de Theo d’Or voor haar titelrol als generaal Coriolanus in het gelijknamige theaterstuk, geregisseerd door Nina Spijkers met eindregie van Liesbeth Colthof. Rick Paul van Mulligen ontvangt de nominatie voor de Arlecchino voor zijn rol in Queer Planet (HNTjong), geregisseerd door Noël Fischer. Ook Alex Hendrickx is genomineerd voor de Arlecchino, hij is dit seizoen als gastacteur te zien in het nieuwe theaterstuk ‘Laagland’ (regie: Eric de Vroedt) van Het Nationale Theater, dat 10 juni in Parktheater Eindhoven in première gaat. De voorstelling De jaren is tevens geselecteerd in de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende producties van het moment. De jaren zal te zien zijn in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival en reist daarna door naar Haarlem en Den Bosch. Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september in Amsterdam.  

Genomineerden HNT

Uit het juryrapport van Mariana Aparicio: “Haar humor, lichtheid en het naturel van haar présence zijn onovertroffen, zelfs in de allerzwaarste scène uit de hele voorstelling, die Aparicio vormgeeft: een abortus. De oerkracht die dan loskomt, is via haar voelbaar voor iedereen in de zaal.”  

Uit het jurytapport van Yela de Koning: “Yela de Koning is op heldere, koninklijke manier de gedroomde aanvoerder van een verhaal over de werking van de politiek, de (on)macht van democratie, de kloof tussen leiders en volk.” 

Uit het juryrapport van Rick Paul van Mulligen: “Rick Paul van Mulligen is in Queer Planet een superkracht, die in alle facetten van dit breed-uitwaaierende toneelwerk aanwezig is. De grondgedachte van het stuk: het tonen van queer joy, het vieren van de kracht en kwetsbaarheid van queer levens.” 

Meest indrukwekkende rol 

De Theo d'Or is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury 'de meest indrukwekkendste dragende rol' heeft vertolkt. De Arlecchino is de prijs voor de indrukwekkendste mannelijke, ondersteunende acteursrol van het Nederlands theaterseizoen. De Nederlandse Toneeljury selecteert gedurende het theaterseizoen de tien mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende producties van dat moment, die vervolgens te zien zijn tijdens het Nederlands Theater Festival in september. Daarnaast nomineert deze vakjury gedurende het seizoen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or. 

Over Het Nationale Theater  

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. Alle lagen van de theaterwereld komen in Het Nationale Theater samen: met een eigen decoratelier en kostuumatelier en drie locaties in het hart van Den Haag. De Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 zijn plekken met een eigen karakter, waar bezoekers nieuw en gevestigd talent meemaken. De artistieke leiding bestaat uit Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Noël Fischer (HNTjong), zij werken met een huisensemble van zeventien acteurs. In Den Haag en door het hele land een programma met voorstellingen van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges—van gastgezelschappen en uit eigen huis. Het Nationale Theater is met jeugdtheatergezelschap HNTjong de enige landelijke theaterorganisatie die voorstellingen voor alle leeftijden maakt. HNTeducatie en Interactie maakt contextprogrammering voor volwassenen en jongeren uit het gehele onderwijs: basis-, voorgezet-, en beroepsonderwijs. Het Nationale Theater geeft prioriteit aan toegankelijkheid. HNTonbeperkt zet alles op alles om een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, geen belemmering te laten zijn om naar het theater te komen. 

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur