'Wederzijds respect in zwemwereld is hard nodig om zwemveiligheid te verbeteren'

11 APR 2022 10:25 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wachtlijsten voor de zwemles zijn langer dan ooit. Er staan zelfs 75 kinderen op die nog niet eens geboren zijn. Het is lastig om gekwalificeerde zwemonderwijzers te vinden | Noordhollands Dagblad

De zwembranche in Nederland bestaat uit een negental zwemdiploma-aanbieders die allemaal hun eigen diploma uitgeven. Eén daarvan, de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) ontvangt jaarlijks een hoop subsidiegeld om deze dienst te stimuleren en promoten.

De NRZ, bij monde van directeur Titus Visser, zegt in het Noord Hollands Dagblad dat de NRZ-diplomalijn het ‘enige echte’, ‘landelijk erkende’ en ‘officiële’ diploma in Nederland is. Hij raadt ook aan - net als vele andere zwembaden in Nederland - de NRZ-diplomalijn te volgen. Ze proberen een monopolie te krijgen en te behouden met geld van de overheid. Hierbij wordt zwemveiligheid als belangrijkste uitgangspunt gebruikt.

De zwemkwaliteit in Nederland is wereldwijd bekend en geroemd. Het betreft hier niet alleen de NRZ, maar ook vele anderen, zoals ENVOZ en EasySwim. Alle aanbieders hebben een bijbehorend lesplan en een manier van lesgeven die past bij de diverse diploma-eisen. Hieraan is veel ontwikkelingswerk voorafgegaan - het wordt niet zomaar in elkaar gezet.

Het heeft ervan weg dat de NRZ probeert ten koste van het kleineren van overige aanbieders zichzelf superieur te maken. Maar als je dieper in de materie duikt, is de waarheid anders.

Radar van AVROTROS besteedde hier enige tijd geleden aandacht aan. Er werd door 5.863 mensen een vragenlijst ingevuld. Uit het onderzoek kwam dat 31 procent niet helemaal tevreden zijn over de kwaliteit van de zweminstructeur en 25 procent is van mening dat de kwaliteit van de aangeleerde kennis niet op maat is.

Van de 5.863 ouders zwommen 34 procent via het Zwem-ABC van de NRZ en 9 procent via de diploma’s van Optisport (Optisport hanteert vrijwel dezelfde eisen en is bezig om zich weer aan te sluiten bij de NRZ). Dit betekent dat van al 43 procent van de gevraagde ouders via een NRZ of NRZ-gerelateerd diploma afkomstig is. Als je dat zet tegenover de 21 procent van de overige aanbieders, is het met name de NRZ-kwaliteit waar kritiek op komt.

De missie en visie van de NRZ moeten op de schop. De gedachte dat zij een unicum zijn met het superieure zwemdiploma kan de prullenbak in en de subsidiegelden moeten eerlijk gedeeld worden onder de zwemdiploma-aanbieders die dag in dag uit klaar staan zwemonderwijzers en kinderen op te leiden voor de toekomst.

De coronaperiode heeft de kloof tussen ‘geld’ en de echte zwemveiligheid meer en meer geopenbaard. Wederzijds respect voor elkaars visie is vereist, er is een gezamenlijk doel om zo de zwemveiligheid in Nederland omhoog te krijgen. Hiervoor zullen nog veel heilige huisjes moeten sneuvelen met alle consequenties van dien. Als de zwemveiligheid, maar op de kaart komt en het grote geld op de plekken komt waar het naartoe moet.

Shiva de Winter is voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

 

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden