'Sporten in de hitte vraagt om een goede voorbereiding en een hitteprotocol'

26 JUN 2023 13:34 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, expert sportblessurepreventie, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zeker negentig mensen onwel door hitte bij sportevenement Ironman in Hoorn | Binnenland | NU.nl

Het afgelopen weekend was het erg warm. Ondanks de warmte gingen diverse sportevenementen gewoon door. Meerdere sporters werden onwel door het sporten in de hitte, waaronder deelnemers aan een Ironman.

Sporten bij (extreem) warme temperaturen is niet iets dat je zomaar even kunt doen. Om niet bevangen te raken door de hitte moet je je goed voorbereiden. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is je lichaam de tijd geven on te wennen aan de warmte. In het begin zweet je lichaam niet voldoende, en kost het meer energie om je lichaam af te laten koelen.

Ook is het bijvoorbeeld belangrijk om je doelen bij te stellen, te letten op signalen van warmteziekte zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en extreme vermoeidheid, voldoende te drinken. En het is belangrijk om na te gaan hoe je lichaam reageert op hitte, want dat is voor iedereen anders.

Afgelopen weekend zijn er ook diverse evenementen afgelast of aangepast. Als organisator van een evenement is het de vraag of je de verantwoording voor sporten in de hitte bij je deelnemers moet neerleggen, of zelf hierin een keuze moet maken.

Hoewel sommige sportbonden een hitteprotocol hebben, geldt dat nog niet voor allemaal. Van wedstrijdsporters of topsporters mag verwacht worden dat zij zich serieus voorbereiden, hun lichaam kennen, en dus beter bestand zijn tegen de hitte tijdens het sporten. Het is echter de vraag of dit voor recreatieve sporters geldt. Wellicht zijn zij meer gebaat bij hitteprotocol op basis waarvan het doorgaan van een evenement wordt bepaald.

Meer binnen de rubriek Sport