Waarom is investeren in verzuimpreventie belangrijk?

12 MEI 2022 11:51 | Visa Verzuim

Perssupport

Iedereen met een eigen onderneming krijgt er vroeg of laat mee te maken; je werknemer wordt ziek. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren en de ziekte kan kort- of langdurig zijn. Bij bijvoorbeeld de griep ben je je werknemer in het slechtste geval een paar weken kwijt, maar bij een ongeval of burn-out kan dit soms wel maanden duren. Zeker wanneer de ziekte werk gerelateerd is, is het van belang om een goed verzuimmanagement te introduceren. Je krijgt hiermee niet alleen grip op het verzuim, je helpt de zieke werknemer ook weer terug de werkvloer op. Bovendien kan je signaleren van ziekte sneller oppakken en kan je sneller aangepast werk vinden indien een situatie daarom vraagt. Verzuimpreventie is dan ook erg belangrijk binnen elke onderneming.

Wat is verzuimmanagement?

Verzuimmanagement is eigenlijk niets anders dan het managen van je verzuim. Dit bekent dat je alle zieke medewerkers in kaart hebt gebracht, inclusief de duur van de ziekte en de te verwachten hersteltijd. Omdat de reden niet altijd duidelijk is, en ook niet gevraagd mag worden, is het soms lastig om grip te krijgen op het verzuim van medewerkers. Verzuimmanagement kan hierbij helpen, zeker wanneer de ziekte van de medewerker werk gerelateerd is. Door een goed verzuimmanagement toe te passen krijg je al snel signalen door wanneer werknemers zicht vaker ziekmelden of afwezig zijn. Het is dan goed om met de medewerker in gesprek te gaan en zo te achterhalen wat de knelpunten zijn. Stresssituaties op het werk zijn zo sneller te voorkomen en je kan er direct op anticiperen. Hierdoor kan je langdurige uitval voorkomen, wat beter is voor de werknemer maar ook voor jou als ondernemer. Je bespaart namelijk veel geld wanneer je investeert in een goed verzuimmanagement met verzuimpreventie en langdurige uitval kan voorkomen.

Tips om verzuimpreventie te laten slagen

Ziekte van medewerkers is lang niet altijd te voorkomen. Door een goede verzuimpreventie te starten binnen je verzuimmanagement is gelukkig wel een hoop te voorkomen. Tips om verzuimpreventie te laten slagen liggen vooral in de communicatie. Spreek open met je medewerkers om knelpunten vroegtijdig te signaleren. Luister goed naar de zorgen van de medeweker en help een medewerker eventueel door deze uit een stresssituatie te halen. Directe communicatie is belangrijk maar let ook op andere signalen, zoals rusteloos gedrag, zorgen van collega's of juist heel vaak op de werkvloer aanwezig zijn. Door goed op te letten kan je gedragsveranderingen waarnemen en zodoende preventief acteren. Een tevreden medewerker zal zich niet zo vaak ziekmelden of is snel weer terug op de werkvloer.

Verzuimpreventie is in iedere onderneming dan ook erg belangrijk. Met een goede verzuimpreventie voorkom je verzuim en kan je de werksituatie snel aanpassen. Ook de re-integratie en de begeleiding van de medewerker is erg belangrijk om herhaling te voorkomen. Praat veel met je medewerkers en zorg dat je weet wat er op de werkvloer speelt. Zo voorkom je verrassingen en creëer je een open houding op de werkvloer. Een veilig werkklimaat waar open gecommuniceerd kan worden is de eerste stap richting een goed verzuimbeleid. Daar waar mensen prettig kunnen werken en zich veilig voelen zal het verzuim stukken lager zijn.

 

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie