'Stijgende variabele energietarieven brengen financiële zorgen voor huishoudens'

14 OKT 2024 17:16 | Overstappen.nl
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Tom Schlagwein

Aanleiding:
Prijzen van variabele energiecontracten stijgen voor tweede maand op rij | Economie | NU.nl

Variabele energiecontracten zijn onlangs opnieuw gestegen met 3 tot 4 procent. Deze contracten bieden geen zekerheid en bewegen niet direct mee met de markt, waardoor Nederlanders niet direct profiteren van prijsdalingen, maar juist sneller geconfronteerd worden met stijgende tarieven. Het is af te raden om nu een variabel contract te nemen, vooral met de winter voor de deur. De beste oplossing is om te kiezen voor een vast of dynamisch contract.

Huishoudens die momenteel een variabel energiecontract hebben, lopen het risico op onaangename verrassingen. Variabele contracten zijn contracten met vaak maandelijks wisselende tarieven. Het voordeel is dat ze vrij opzegbaar zijn. Nadeel is dat ze geen zekerheid bieden en niet één op één meebewegen met de markt, zoals dynamische contracten dat wel doen. Dit maakt ze een minder voorspelbare keuze voor huishoudens, zeker nu de winter nadert.

Het probleem zit in de onvoorspelbaarheid van deze contracten. De gasprijzen bewegen dagelijks op en neer en het hangt volledig af van wanneer een leverancier zijn gas inkoopt. Daarnaast wordt er een bepaalde risico-opslag doorberekend, wat betekent dat huishoudens zelfs niet altijd profiteren van prijsdalingen. Er zijn geen prijsregels aan verbonden, dus leveranciers kunnen in principe de prijzen eenzijdig verhogen, zelfs als de markt is gedaald. De enige regel hieromtrent is dat klanten vroegtijdig geïnformeerd moeten worden.

Huishoudens die van zekerheid houden, doen er goed aan om nu over te stappen op een vast contract. Dit type contract biedt stabiliteit, omdat de tarieven gedurende de hele looptijd vaststaan. Voor Nederlanders die de flexibiliteit willen om direct van prijsdalingen te profiteren, zijn dynamische contracten met een verschillende uurprijs voor stroom en een verschillende dagprijs voor gas een beter alternatief. Het is ook mogelijk om een dynamisch stroomcontract te nemen en een vast contract voor gas. Variabele contracten bieden geen van deze voordelen.

Het is af te raden om nu een variabel contract te nemen. Door te kiezen voor een contract dat beter bij hun behoeften past, kunnen Nederlanders onverwachte, hoge kosten voorkomen. De makkelijkste oplossing is prijzen vergelijken van verschillende leveranciers of bij dezelfde leverancier over te stappen naar een vast of dynamisch contract. 

Als huishoudens vasthouden aan variabele contracten, kunnen de tarieven flink stijgen, vooral met de hogere stookkosten in de winter. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met Tom Schlagwein, expert Energie bij overstappen.nl, 06 156 485 91, tom@overstappen.nl

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen