Samenwerking Nigeriaanse bloedbank en HemoClear B.V. vergroot beschikbaarheid van bloed

04 MRT 2024 12:41 | HemoClear B.V.

In een cruciale stap voorwaarts voor de wereldwijde gezondheidszorg kondigen de National Blood Service Commission (NBSC) van Nigeria en HemoClear B.V. uit Zwolle een strategische samenwerking aan om autologe (patiënteigen) bloedtransfusies te introduceren in landen met een laag inkomen. Tekorten aan transfusiebloed leiden hier tot onnodig lijden en sterfte. Onbehandelde ernstige bloedingen na de bevalling resulteren bijvoorbeeld jaarlijks in de dood van ongeveer 200.000 vrouwen in Sub-Sahara Afrika.

Efficiëntie autologe bloedtransfusies vereist effectieve zuivering van het, tijdens of na de operatie opgevangen bloed. Traditionele methoden zijn te complex en duur voor landen met beperkte medische infrastructuur. De nieuwe alliantie introduceert HemoClear's geavanceerde micro-filtratie technologie in Nigeria. Deze filtratie technologie zorgt voor optimaal gezuiverd bloed op het hoogste veiligheids- en kwaliteitsniveau, zonder de noodzaak van ingewikkelde machines of elektriciteit.

Deze historische samenwerking werd bezegeld met het ondertekenen van een overeenkomst tijdens de succesvolle eerste Nederlandse handelsmissie naar Nigeria, in aanwezigheid van staatssecretaris van Volksgezondheid mevrouw Marjolijn Sonnema en een afgevaardigde voor professor Muhammad Ali Pate, de Nigeriaanse minister van Volksgezondheid. De minister verklaarde: " Deze partnerschap om een autologe bloeddienst te initiëren, sluit aan bij de visie van President Bola Ahmed Tinubu om een gecoördineerd bloedecosysteem te vestigen en zal een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van onnodig lijden of zelfs overlijden van vele Nigerianen."

Professor Saleh Yuguda, directeur-generaal van de NBSC, legt uit: "Het incorporeren van autologe transfusies zal de bloedtekorten in kritieke situaties aanzienlijk verminderen, waardoor we gedoneerd bloed kunnen reserveren voor de behandeling van aandoeningen zoals sikkelcelanemie en kanker."

Vincent Franssen, CEO van HemoClear, uitte zijn enthousiasme voor de samenwerking: "Samenwerken met de NBSC, een regionale expertise leider op het gebied van bloed management, garandeert gestroomlijnde support, biedt eersteklas klinische training en logistieke kennis, en legt de basis om samen de methode in andere landen te introduceren."

De alliantie tussen NBCS en HemoClear wordt financieel ondersteund door het Franse Fund for Innovation in Developmen (FID), die toegewijd zijn om wereldwijde gezondheidsverbeteringen te versterken.

Voor meer vragen kunt u contact opnemen met Vincent Franssen, +31655144448, vincent.franssen@hemoclear.com

Meer binnen de rubriek Zorg