Traphekje is belangrijk, maar niet zaligmakend

18 MRT 2024 16:58 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mieke Cotterink

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/392541578/consumentenbond-slaat-weer-alarm-over-slechte-traphekjes

Wederom blijkt uit de traphekjes-test van de Consumentenbond dat er veel onveilige traphekjes op de markt zijn. Een val van de trap is meest voorkomende ongeluk in huis met jonge kinderen. Elk jaar komen er 1900 kinderen tussen 0 en 4 jaar op de Spoedeisende Hulp na een val van de trap, dat zijn elke dag 5 kinderen!  

Het plaatsen van een traphekje zowel onder- als bovenaan de trap is een belangrijk maatregel om een jong kind te beschermen tegen een val van de trap. Het is daarom goed om ouders te waarschuwen voor onveilige traphekjes, maar bang maken heeft geen zin. Een traphekje is namelijk nooit 100% beschermend. Vertel ouders dat een traphekje alleen vertragend werkt. Jonge kinderen zijn ondernemend en gaan op onderzoek uit, dat zit er van nature in. VeiligheidNL adviseert ouders om altijd een oogje in het zeil houden. 

En zodra ze kunnen lopen, is het belangrijk om ze te leren veilig de trap op en af te gaan. Oefen regelmatig samen, loop achter een kind aan omhoog en voor een kind uit omlaag. Altijd aan de brede kant van de trap, met één hand aan de trapleuning. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws