persuitnodiging Feestelijke opening Nationale Boomfeestdag 20 november in Echten

08 OKT 2024 10:43 | Stichting Nationale Boomfeestdag

Bomen, bossen en biodiversiteit staan centraal tijdens de Nationale Boomfeestdag in Echten

 Van boom tot bos

Op 20 november vindt in Echten de feestelijke opening plaats van de Nationale Boomfeestdag 2024. De 67ste Nationale Boomfeestdag wordt een bijzonder feest: Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag, bestaat 125-jaar en dat wordt gevierd rond het jaarthema ‘Van boom tot bos’. De kinderen ontdekken tijdens dit groene feest dat bomen veel verschillende functies vervullen en dat een bos een verzameling bomen is, maar een verzameling bomen nog geen bos maakt.

Tijdens deze dag wordt ook het startschot gegeven voor het Boomfeestdag plantseizoen. Tot en met 19 maart 2025 pakken 100.000 kinderen tijdens Boomfeestdagen in heel Nederland de schep op om 200.000 bomen en struiken te planten.

Ecosysteem bos

Door in het ecosysteem bos te stappen, ervaren de leerlingen van basisscholen uit gemeente De Wolden dat in een bos alles met elkaar is verbonden en dat in een gezond bos de biodiversiteit hoog is. In een bos met een hoge biodiversiteit leven veel soorten planten, schimmels, insecten, vogels en zoogdieren. Dat is belangrijk, want hoe hoger de biodiversiteit in een bos, hoe beter het bestand is tegen ziektes en plagen en hoe makkelijker het zich kan aanpassen aan de klimaatverandering.

Spelenderwijs leren over bossen

In vier interactieve spellen - bedacht en begeleid door IVN Natuureducatie, Landschapsbeheer Drenthe, Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, NatuurWijs en Stichting Nationale Boomfeestdag - ontdekken de leerlingen spelenderwijs dat zij zelf kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor mens en dier. Of dat nou in een bos, in een stad of op het schoolplein is.

Aan het einde van de ochtend wordt een heel groot insectenhotel aan het jarige Staatsbosbeheer gegeven, als biodivers-cadeau. Dit hotel wordt niet alleen door de kinderen gemaakt, ook de uitgenodigde netwerkpartners zullen hieraan meehelpen.

Bomen planten

Natuurlijk planten de kinderen tijdens deze feestelijke dag ook zelf bomen, 1.500 maar liefst, van diverse inheemse soorten. Ze planten zo een stukje multifunctioneel bos aan. Omdat het bos zich vlakbij hun leefomgeving bevindt, kunnen de kinderen ieder seizoen terug komen naar deze locatie en zien dat hun bomen opgaan in een echt bos vol leven. Ook diverse landelijke, provinciale en lokale bestuurders zullen helpen mee met het planten van de bomen.

Boomfeestdag: ieder kind een boom

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten en inzicht te krijgen in wat bomen, bossen en de natuur voor ons betekenen.

Al sinds 1957 ontdekken kinderen zo dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een gezonde, prettige leefomgeving en voor een beter klimaat. Met de honderdduizenden bomen en struiken die worden geplant, wordt Nederland weer groener, biodiverser, koeler, klimaatbestendiger en fijner om buiten te recreëren. Tegelijkertijd wordt de liefde voor bomen aangewakkerd waardoor kinderen zich ook op latere leeftijd meer betrokken voelen bij de natuur.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur