Op zaterdag 24 mei begint in Nederland het graskaasseizoen. Tijdens de Nationale Graskaasdag in Woerden wordt de allereerste graskaas van dit jaar op traditionele wijze gepresenteerd. Een feestje voor fijnproevers en kaasliefhebbers, want graskaas is slechts tijdelijk verkrijgbaar bij boerderijwinkels, kaasverkooppunten en op de markt.
Primeurfeest in het hart van Woerden
De historische binnenstad van Woerden vormt op 24 mei het decor voor een bijzonder schouwspel. Een bonte stoet van klassieke kaasbrikken en oldtimer-tractoren trekt richting de kaasmarkt, waar bezoekers worden getrakteerd op een authentiek kaasspektakel. Op het podium wordt een reusachtige graskaas van 125 kilo geveild door een veilingmeester, terwijl het traditionele kaaslied ten gehore wordt gebracht. De opbrengst gaat naar een goed doel. Zodra de burgemeester de kaasbel luidt, weet iedereen: het graskaasseizoen 2025 is officieel geopend.
Seizoensproduct met karakter
Graskaas is jonge kaas, gemaakt van de melk van koeien die na de winter voor het eerst weer vers en mals voorjaarsgras eten. Dat maakt de melk extra rijk aan zachte vetten, vitaminen en voedingsstoffen. En daardoor krijgt de kaas een heerlijk romige smaak en zachte structuur. Graskaas rijpt slechts vier tot zes weken en is daardoor nóg smeuïger dan normale jonge kaas.
Start van het graskaasseizoen
Een speciaal ingestelde graskaascommissie bepaalt elk jaar het juiste moment voor de start van het seizoen. Eerst moet het gras in de wei mals en voedzaam genoeg zijn. Pas dan mogen de koeien naar buiten. Vanaf dat moment duurt het ongeveer zes weken voordat de eerste graskaas klaar is om te proeven. Voor 2025 is de datum vastgesteld op zaterdag 24 mei.
Over Echte Graskaas
Echte Graskaas is een initiatief van samenwerkende boeren, kaasproducenten en kaashandelaren. Kijk voor informatie op www.echtegraskaas.nl.
Dit is een origineel bericht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland