'Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om brandende fietsaccu's'

23 OKT 2024 15:09 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ilse van Wijk

Aanleiding:
Woningbranden vaker veroorzaakt door brandende accu's

Uit nieuwe cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat woningbranden vaker worden veroorzaakt door onder andere fietsaccu's. Weten wat je als consument moet doen als zo'n accu in brand vliegt is belangrijk, maar nog belangrijker is weten hoe je dit voorkomt. En ook dat is lang niet bij iedereen bekend. 

Het risico op een brandende fietsaccu neemt onder andere toe wanneer deze te lang wordt opgeladen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een accu 's nachts tijdens het slapen wordt opgeladen. Ook denkt men al snel dat een accu wel tegen een stootje kan, waardoor er geen zorgen zijn als de accu een keer valt. Dit verhoogt echter ook het risico op brand

Verstandig is dus om de fietsaccu overdag op te laden. Enerzijds zodat deze meteen kan worden losgekoppeld wanneer hij vol is, maar ook omdat je er dan snel bij bent mocht de accu vlam vatten. Daarnaast is het goed om accu's jaarlijks te laten controleren door een fietsspecialist zodat ook verborgen schade op tijd wordt opgemerkt. Is de accu gevallen of laadt hij niet meer goed op? Ga in dat geval direct naar een fietsspecialist om toekomstige kortsluiting of zelfs brand te voorkomen. 

Verdere praktische tips voor consumenten zijn te vinden op www.iklaadaccuraat.nl  

Ilse van Wijk is expert veilig productgebruik bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws